FC Utrecht wint in oefenpot van Ajax

FC Utrecht heeft in een vriendschappelijke wedstrijd achter gesloten deuren vanmiddag (dinsdag) gewonnen van Ajax. Op De Toekomst in Amsterdam kwamen de Utrechters op achterstand, maar zorgden Luuk Brouwers en Rick Meissen nog voor de rust voor de ommekeer: 1-2.

De voorzet van Amin Younes is afgemeten, de afronding van Rick Meissen ook. Als ware hij een aanvaller die elke wedstrijd met regelmaat in kansrijke positie komt, rondt Meissen van dichtbij bekwaam af. De doffe knal van de mee naar voren gekomen verdediger van FC Utrecht, in de blessuretijd van de eerste helft, is onhoudbaar voor de gelouterde Ajax-goalie Maarten Stekelenburg: 1-2.
En daarmee is de ommekeer, in amper een kwartier tijd, door FC Utrecht voltooid. De ploeg van Hoofdtrainer Henk Fraser komt na tien minuten op achterstand door een treffer van Lorenzo Lucca, die na voorbereidend werk van Ar’jany Martha de bal in het door Calvin Raatsie bewaakte doel werkt (1-0). Dat gebeurt in een fase van de wedstrijd waarin FC Utrecht het lastig heeft tegen Ajax.
In het vriendschappelijke duel, waarin (jeugd)internationals uit Nederland, Duitsland, Japan, Frankrijk, Verenigde Staten, Suriname, Argentinië, Oostenrijk en Italië in actie komen, vindt FC Utrecht naarmate de minuten verstrijken steeds beter zijn draai. Dat resulteert na een dik half uur in de gelijkmaker. Naoki Maeda zet de bal voor, Luuk Brouwers kopt even hard als vastberaden raak: 1-1. De oerkreet die volgt, bewijst maar weer: het mag dan een oefenpot zijn, er wordt gespeeld met de intensiteit die je bij een duel om het echie zou verwachten.
Over en weer is het incasseren. Ajacied Kik Pierie en de FC Utrecht’ers Daishawn Redan en Amin Younes krijgen geel van scheidsrechter Jannick van der Laan, die Ajax-verdediger Lisandro Magallan na een dik uur spelen zelfs voor de tweede keer op de bon slingert, en dus met rood van het veld stuurt.
In het laatste half uur van de wedstrijd, waarin bij FC Utrecht onder anderen Eliano Reijnders in de ploeg komt die daarmee zijn officieuze debuut in de hoofdmacht van de Domstedelingen maakt, probeert Ajax de gelijkmaker nog af te dwingen. Maar FC Utrecht, met in de achterhoede op dat moment Thijmen Nijhuis (hij vervangt in de rust Raatsie), Sean Klaiber, Ruben Kluivert, Meissen en Django Warmerdam (zij spelen allemaal de volledige negentig minuten in Amsterdam) houdt overtuigend stand en trekt zo de winst over de streep.

De volgende wedstrijd van FC Utrecht is op zondag 2 oktober. Die dag gaat de equipe van Fraser op bezoek bij Excelsior en wordt er gestreden om drie Eredivisiepunten. Het volgende thuisduel van de Utrechters is op zondag 9 oktober. Dan is AZ de tegenstander in Stadion Galgenwaard.