Multifunctionele Accommodatie (MFA) Het Zand heeft een belangrijke wijkfunctie. Om te voldoen aan de nieuwe visies voor onderwijs en kinderdagopvang en de nieuwste eisen voor een gezond binnenklimaat, is de MFA de laatste jaren verbouwd. Op woensdag 11 oktober 2023 is de vernieuwde MFA Het Zand feestelijk heropend door wethouder Dennis de Vries.
MFA Het Zand is een brede school in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Het gebouw in de vorm van een ruimteschip is sinds de oplevering een opvallende verschijning. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek, waarin obs Het Zand, de Montessori Basisschool Arcade, Fantaziehuis Kinderopvang, Gro-Up Kinderopvang en het buurtcentrum Dock Utrecht en Sport zitten. Iedereen is welkom om deel te nemen aan een gevarieerd programma dat kinderen en volwassenen stimuleert hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De afgelopen jaren is het gebouw grondig verbouwd en is de buitenruimte opnieuw ingericht met twee nieuwe kunstwerken. De feestelijke opening zorgt voor een nieuwe start, waarmee het gebouw weer van en voor buurtbewoners wordt.
Het gebouw kreeg een grote metamorfose door VenhoevenCS, hetzelfde architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het oorspronkelijke ontwerp van het ruimteschip dat is geland in de oude Romeinse nederzetting Het Zand. Een belangrijk aandachtspunt in de nieuwe plannen is de multifunctionaliteit. De Hortus, de oorspronkelijke gemeenschapsruimte, is nu een centraal ontmoetingsplein voor het buurthuis. In de ruimte van drie verdiepingen hoog staan een gezellige zithoek, biljarttafel en bar.
Gezond binnenklimaat
Het gebouw is nu bijna energieneutraal (bENG). Het verbeterde ventilatiesysteem zorgt voor lagere energiekosten en een aangenamer binnenklimaat. Door de verbeterde isolatie is er ook minder geluidshinder. De betonlook is met zachte, natuurlijke materialen, zoals bamboe, veranderd in een warme ruimte. In het gebouw zijn speciale plekken gemaakt waar de kinderen zich kunnen terugtrekken. Het gebouw kan in de toekomst makkelijk worden aangepast wanneer er meer leerlingen op de scholen komen of als de scholen op een andere manier les willen geven.
Gezamenlijk ontwerpproces
“De gebruikers waren nauw betrokken bij het ontwerpproces. We hebben samen gekeken hoe we hun wensen in het ontwerp konden verwerken. Dat maakt dit gebouw zo bijzonder: dat we in het ontwerp - naast de eisen op het gebied van gezondheid en veiligheid – vooral hebben meegenomen wat voor de leerlingen belangrijk is. Dat perspectief zie je terug in het gebouw. Ik ben hartstikke blij met hoe het proces verlopen is én met het resultaat. Door de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen staat er nu een gebouw waar generaties kinderen plezier aan gaan beleven,” aldus Dennis de Vries, wethouder Vastgoed van de gemeente Utrecht.
Buitenruimte verrijkt met twee nieuwe kunstwerken
Tegelijk met de binnenzijde zijn ook het speelplein en de ruimte om het gebouw heen vernieuwd. Vanuit de percentageregeling van de gemeente Utrecht zijn twee kunstopdrachten gerealiseerd waarin de thema’s ruimte, science fiction en het ontdekken van nieuwe werelden een rol spelen. Kunstenaar Guido de Boer heeft – samen met een aantal kinderen van basisschool Het Zand GLORP gemaakt: vijf gigantische fantasiewoorden om namens alle gebruikers en bezoekers van het gebouw buitenaards leven te begroeten. Marjolijn Mandersloot en Hans van Wezel creëerden Dream Team, zes bronzen dierfiguren die iedere bezoeker welkom heten.
Over de percentageregeling
Kunst in de openbare ruimte en in publieke gebouwen draagt bij aan een kwalitatieve en bijzondere leefomgeving voor alle inwoners en bezoekers van de stad. De gemeente Utrecht is hierin actief opdrachtgever. Utrecht kent sinds 1954 een percentageregeling voor publieke (ver)bouwprojecten. Anderhalf procent van de bouwsom wordt gebruikt voor kunst. De kunst komt in nauwe samenspraak met gebruikers, architect en de eigenaar van het gebouw tot stand. Dankzij de regeling zijn er inmiddels in alle wijken van de stad bijzondere kunstwerken neergezet.