Universiteit Utrecht sluit zes kleine opleidingen

29 okt , 11:49 Onderwijs & Wetenschap
studenten volgen college web
HU.nl
Om te zorgen dat de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht toekomstbestendig wordt, heeft het bestuur van de faculteit besloten om zes opleidingen, die minder dan 25 nieuwe studenten per jaar krijgen en al jaren niet rendabel te maken zijn, te sluiten. Het gaat om de opleidingen Duits, Frans, Islam en Arabisch, Italiaans, Keltisch en Religiewetenschappen. Dat betekent dat de instroom van nieuwe studenten voor deze bacheloropleidingen stopt per 1 september 2026.
Kennis en expertise komt in andere opleidingen terug
Er wordt echter volgens de universiteit niet alleen gesneden. Om te zorgen dat de inhoud en expertise van deze opleidingen niet verloren gaat, wordt er gelijktijdig gebouwd aan een nieuwe opzet voor het bacheloronderwijs binnen Geesteswetenschappen. Zo wordt kennis uit deze vakgebieden toegankelijk gemaakt voor een grotere groep studenten en blijft onderzoek en expertise voor de samenleving beschikbaar.
Financiële tekorten bij de faculteit
De financiële situatie van de Faculteit Geesteswetenschappen is al jaren instabiel. Decaan Thomas Vaessens licht dat toe: “Dat komt omdat wij een opleidingenpalet in de lucht houden dat in de loop van de tijd onbetaalbaar geworden is.” Met de aangekondigde bezuinigingen door het kabinet zijn daar aanzienlijke problemen bijgekomen.
Het tekort van de faculteit loopt op van zo’n 7 miljoen euro in 2025 tot 13 miljoen euro in 2027. “Gevolg is dat we flink moeten snijden in onze uitgaven. Om in 2030 geen tekorten meer te hebben, moeten we 10% bezuinigen. Dat is een grote opgave, waar meer voor nodig is dan alleen het sluiten van niet rendabele opleidingen. Dat kan niet met relatief kleine maatregelen en lapwerk, er is een transitie nodig.” aldus Vaessens. Op dit moment is er geen sprake van gedwongen ontslagen, maar het bestuur kan een reorganisatie op termijn niet uitsluiten.
Transitieplan moet het tij helpen keren
Het bezuinigen gaat niet met de botte bijl, maar doordacht, aldus het bestuur van de faculteit. “Dat veranderen en ingrijpen doen we niet uit de losse pols, maar op basis van een transitieplan dat een groter doel dient dan simpelweg bezuinigen. Om dit transitieplan uit te voeren hebben we steun en tijd gekregen van het bestuur van de Universiteit.”
Vaessens vervolgt: “De focus ligt de komende jaren op samenwerken over de disciplinaire grenzen heen, rondom thema’s die ons aangaan en waarvan we niet mogen laten gebeuren dat ze eenzijdig technologisch, economisch of politiek worden benaderd. Daar heeft de samenleving ons voor nodig.”