De afgelopen maanden hebben de Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) het verbeterplan van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) gemonitord. De onderwijsinstellingen zien dat het USC stappen zet om duurzame verandering in de cultuur binnen hun vereniging te realiseren. Dat meldt de Universiteit Utrecht op haar website. Nu is het van belang dat het verbeterplan dat hiervoor is opgesteld ook daadwerkelijk binnen de vereniging verankerd wordt en dat kost tijd. Daarom blijven de UU, HU en het USC in gesprek om dat proces te monitoren.
De maatregelen die nu nog gelden voor het USC worden in de loop van 2025 stapsgewijs opgeheven. Vanaf 1 januari 2025 kan het USC weer aanspraak maken op de activiteitensubsidie. En vanaf het collegejaar 2025-2026, dat start op 1 september 2025, zal het USC weer de basissubsidie ontvangen en zijn vertegenwoordigers van het USC weer welkom bij officiële gelegenheden van universiteit en hogeschool.
Achtergrond sancties en verbeterplan
Na het rondgaan van een ‘grietenlijst’ afkomstig van leden van het USC in het voorjaar van 2024, kondigden de UU en de HU een pakket van sancties tegen het USC af. Een onderdeel van die sancties was het opstellen van een plan dat moet leiden tot verbetering van de sociale veiligheid bij het corps. Het USC publiceerde in mei 2024 een verbeterplan.
Monitoring tot zover
De afgelopen maanden hebben de universiteit en hogeschool de uitvoering van dit verbeterplan gemonitord door middel van verschillende gesprekken, door het USC aangeleverde monitoringsdocumenten, en het advies van geraadpleegde experts. Op basis daarvan is duidelijk dat het USC stappen in de goede richting heeft gezet om duurzame verandering te realiseren. Maar de conclusie is ook dat meer tijd nodig is voor de verankering van het door USC ingezette verbeterplan. Daarom worden de monitoringgesprekken over de beoogde cultuurverandering voortgezet.
Inzet en monitoring op lange termijn nodig
“Deze monitoring betekent niet dat er een gebrek aan vertrouwen is”, aldus Wilma Scholte op Reimer, bestuursvoorzitter van de HU. “We hebben waardering voor de inspanningen die het USC heeft verricht. Het kost echter tijd om de gewenste veranderingen ook daadwerkelijk in de praktijk te implementeren, ook houdbaar voor op de lange termijn. Daarom vind ik het heel belangrijk om hier ook na 2025 met elkaar in gesprek over te blijven.”
“We zien dat het USC stappen zet om verandering te realiseren en we staan hier positief tegenover” vult Henk Kummeling, rector magnificus van de UU aan. “Duurzame verandering en effectieve methodes zijn belangrijk. Om dat met elkaar te realiseren, is inzet en monitoring voor langere termijn nodig.”
De universiteit en hogeschool zullen de voortgang van de uitvoering van het verbeterplan nauwgezet monitoren via voortgangsrapportages en met elkaar in gesprek blijven over de gewenste cultuurverandering. De UU en de HU zullen de nodige experts op het gebied van gedrags-en/of cultuurverandering blijven inzetten en raadplegen om de voortgang te beoordelen.