Utrechts Stedelijk Gymnasium in finale NK Debatteren

Foto: Sabine van Nistelrooij

Maar liefst drie scholen uit de provincie Utrecht staan zaterdag 20 januari in de finale van het NK Debatteren voor havo- en vwo-leerlingen: het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium (Amersfoort), het Kalsbeek College (Woerden) en het Utrechts Stedelijk Gymnasium (Utrecht). De laatste school is tevens gastlocatie én titelverdediger.

Tijdens deze 26e editie debatteren achtentwintig scholierenteams uit heel Nederland om de titel ‘Nederlands Kampioen Debatteren’. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het toernooi in samenwerking met de gastlocatie en partners Adessium Foundation, Vfonds en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.
“Met de Tweede Kamerverkiezingen net achter de rug en de formatie in volle gang, bevinden we ons midden in het politieke debatseizoen, maar ook door scholieren wordt er volop gedebatteerd. Ze gaan in gesprek over actuele maatschappelijke thema’s zoals VN-vredesmissies en de vertegenwoordiging van jongeren in de Tweede Kamer. Door te debatteren vergroten scholieren hun democratische vaardigheden en leren ze op een respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. We zoeken dus de verbinding op in tijden van polarisatie.” Aldus Josje van der Meer, directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut.
Op het NK Debatteren havo/vwo wordt de parlementaire debatvorm gehanteerd. Bij het debat is één team voor en één team tegen de voorbereide stelling. Van der Meer: “Teams krijgen pas op de dag zelf te horen of zij voor- of tegenstander zijn. Er wordt dus gewerkt met een opgelegd standpunt, waardoor deelnemers uitgedaagd worden om zich te verplaatsen in andere standpunten en invalshoeken. De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. Het jurypanel bestaat uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie en argumentatie.”

Over het NK Debatteren havo/vwo
Het NK Debatteren havo/vwo wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Dit jaar gingen meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat. Na in totaal drie voorrondes plaatsten 28 scholierenteams zich voor de finale in Utrecht, waarin Utrecht dus dit jaar met maar liefst drie scholen vertegenwoordigd wordt.
Het debatteam van het Utrecht Stedelijk Gymnasium won in 2023 en verdedigt dit jaar haar titel.
Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, vmbo en mbo. Meer informatie vind je op: schooldebatteren.nl  
 
Over Stichting Nederlands Debat Instituut
Stichting Nederlands Debat Instituut zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke en regionale debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. De stichting werkt op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Cookieinstellingen