Nieuw bijzonder schoolgebouw in Leidsche Rijn Centrum klaar voor gebruik

Foto: Ernst van Raaphorst

In Leidsche Rijn Centrum staat een nieuw gebouw met een bijzonder karakter. In het gebouw aan het Berlijnplein 300 zitten middelbare school Academie Tien en Sporthal Het Plein. Op het dak van de sporthal ligt een openbaar groen plein met kunstwerken voor alle bewoners. Een mooi voorbeeld van hoe je in de stad slim met ruimte om kunt gaan door meerdere functies in één gebouw te combineren.

Vanaf januari krijgen bijna 1200 leerlingen van Academie Tien, onderdeel van NUOVO Scholen, les in het nieuwe gebouw naast de Pathé bioscoop. Het schoolgebouw heeft het label ‘Frisse School’. Dat betekent dat het gebouw een laag energieverbruik en een gezond binnenklimaat heeft. Aan de school zit een sporthal voor wedstrijdsporten zoals zaalvoetbal, basketbal, handbal, volleybal, badminton en zaalhockey. Overdag sporten de leerlingen van Academie Tien in de sporthal. Daarnaast is de hal vanaf 2024 ’s avonds en in het weekend te huur.
De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg (Onderwijs): “Dit nieuwe gebouw is een absolute aanwinst voor de leerlingen, buurtbewoners en de hele stad. Het ontwerp past helemaal bij een vernieuwende manier van onderwijs. Niet alleen lokaaltjes, maar veel ontmoetingsplekken voor leerlingen, plekken om samen te leren en een centrale hal die doet denken aan een moderne bibliotheek. Daarnaast is het gebouw door de sporthal en het groene plein van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in gebruik. Dat het er vervolgens ook nog eens prachtig uitziet maakt het helemaal af.”

Passende nieuwe plek voor Academie Tien
Academie Tien is een jonge en innovatieve middelbare school met een eigenwijze visie op onderwijs. Albert Wijnsma, rector van Academie Tien, benadrukt: “De architectuur van het nieuwe gebouw sluit perfect aan bij onze manier van lesgeven.” Jeroen Kreijkamp, bestuurder van NUOVO Scholen, deelt zijn enthousiasme over het nieuwe gebouw van Academie Tien: “Dit gebouw is niet alleen een verrijking voor de stad Utrecht, maar het geeft ook een krachtige impuls aan de uitstraling en invulling van onderwijslocaties.”

Openbaar plein op de sporthal voor bewoners
Op het dak van de sporthal ligt een openbaar plein. Het plein heeft veel groen, mooie zitjes en een kas. Dit maakt het in de zomer tot een prettige, koele plek. Leerlingen kunnen er pauze houden. Maar ook bewoners kunnen het plein, met uitzicht over de buurt, gebruiken. Op het plein is ook ruimte voor sport. Zo komt er een basketbalveld voor 3×3 basketbal en een pannakooi. Het plein is vanaf april 2024 door iedereen te gebruiken.
“Ik ben blij met deze nieuwe sporthal waar veel Utrechters kunnen sporten en bewegen. De stad zet zich hard in om nieuwe sporthallen te bouwen, want er is een tekort aan binnensportlocaties. Deze plek, waar veel jongeren wonen en komen, is perfect voor sport en cultuur. En met de nieuwe kunstwerken erbij wordt het helemaal compleet”, zegt wethouder Eva Oosters (Sport en Cultuur).

Zeven kunstwerken maken het gebouw af
Kunstenaar Elisabet Stienstra heeft zeven kunstwerken ontworpen, die vanaf het voorjaar van 2024 op het openbare plein, bij de trappen naar het plein toe en op en aan het schoolgebouw worden geplaatst. De bronzen beelden zijn geïnspireerd op het Geheugentheater van Giulio Camillo. Deze Italiaanse filosoof bouwde een theater dat bezoekers toegang moest geven tot alle kennis op de wereld. De kunstwerken van Elisabet weerspiegelen deze thema’s van menselijke groei, dromen, kennis en wijsheid en sluiten aan bij de onderwijsvisie van de school waarin verwondering en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Officiële opening in het voorjaar
De officiële opening van het schoolgebouw, Sporthal Het Plein, het openbare plein en de onthulling van een deel van de bronzen beelden is in april 2024.

Cookieinstellingen