Utrecht introduceert de Dag van de Voorschool

Foto: gemeente Utrecht

De eerste Dag van de Voorschool is op 15 november in Utrecht gehouden. Ouders met kinderen tussen 1 en 3 jaar waren welkom op de voorschool bij hen in de wijk. Er waren rondleidingen en het was mogelijk om vragen stellen aan de medewerkers. De medewerkers vertellen hoe een ochtend bij de voorschool eruitziet en laten zien hoe ze spelenderwijs de ontwikkeling van het kind stimuleren.

Een voorschool is een peuteropvang die voorschoolse educatie aanbiedt. Kinderen leren hier op een leuke manier samen te spelen en leren. Met bijvoorbeeld taalspelletjes, voorlezen, tekenen, luisteren, zingen en bewegen. Zo zijn kinderen straks goed voorbereid op de basisschool. Uit onderzoek blijkt dat voorschoolse educatie werkt: kinderen hebben een betere start op de basisschool. Ze krijgen een grotere woordenschat en kunnen zich beter concentreren.
Wethouder Eelco Eerenberg (Onderwijs): “Ik vind het heel belangrijk dat elk kind een goede start maakt op de basisschool. Bijvoorbeeld door jonge kinderen de taal goed te leren, maar ook hun sociale vaardigheden te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat de voorschool daarbij helpt. Dat is mooi. Tegelijkertijd lopen we ook in onze stad aan tegen landelijke tekorten in de opvang. Waardoor sommige locaties kampen met een wachtlijst. Dat dwingt ons om mogelijkheden te bekijken voor extra groepen en nieuwe locaties. Zoals we bijvoorbeeld afgelopen zomer in Kanaleneiland hebben gedaan. Zo hopen we ieder kind een eerlijke kans te kunnen bieden op een plekje.”
Een pedagogische medewerker (BLOS Kinderopvang): “Om kinderen goed voor te bereiden op de basisschool leren we ze niet alleen samen te spelen en samen te delen. Maar kijken we naar ieder kind als individu. Dat maakt dit werk zo afwisselend. Het ene moment zijn we samen aan het tellen en erna zijn we met elkaar bezig met taal. Dit doen we zoveel mogelijk samen met de ouders om een zo groot mogelijke ontwikkeling voor de kinderen te realiseren. Geen enkele dag is het zelfde.”
Met de introductie van de Dag van de Voorschool, wil de gemeente het belang van de voorschool benadrukken. En steeds meer ouders een beeld geven van de voorschool en de bijbehorende voordelen daarvan.

Cookieinstellingen