1000 jaar geleden: Verhalen over Nederland in de tiende en elfde eeuw

Foto: universiteit Utrecht

Onder redactie van hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis Marco Mostert van de Universiteit Utrecht verscheen 1000 jaar geleden: Verhalen over Nederland in de tiende en elfde eeuw. Dit publieksboek bevat een bloemlezing van tekstfragmenten over het gebied van het huidige Nederland en zijn tiende- en elfde-eeuwse bewoners.

De middeleeuwse teksten waaruit 1000 jaar geleden bestaat waren bedoeld om door te vertellen, voor te lezen of stil te lezen. Met het oog op deze verschillende manieren van kennisnemen van hun inhoud werden ze opgeschreven. De opgenomen 43 teksten zijn onder meer afkomstig uit het huidige Nederland, België en Scandinavië, en een aantal is nooit eerder vertaald.
1000 jaar geleden komt voort uit de tentoonstelling ‘Het jaar 1000: Nederland in het midden van de middeleeuwen’ van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote tentoonstelling met (inter)nationale topstukken neemt je mee op een kleurrijke tijdreis door het midden van de middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. Onderweg langs onder andere dorpen, de kathedraal van Utrecht en de keizerlijke residentie in Nijmegen kom je dicht bij de mensen van toen en hun ideeën over de wereld.
Een groep studenten van de Universiteit Utrecht heeft onder begeleiding van Mostert een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling, die tot en met 17 maart 2024 is te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Cookieinstellingen