Universiteit Utrecht doet niet meer mee met ‘rankings’

Foto: Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht is niet opgenomen in de World University Ranking 2024 van Times Higher Education (THE). De Universiteit Utrecht heeft ervoor gekozen om geen gegevens te leveren omdat rankings volgens de universiteit te veel nadruk leggen op scoren en competitie terwijl de Universiteit Utrecht juist wil inzetten op samenwerking en open science.

Daarnaast is het volgens de Universiteit Utrecht vrijwel onmogelijk om de kwaliteit van een gehele universiteit met alle verschillende opleidingen en vakgebieden in één getal te vangen. Ook gebruiken de makers van de rankings gegevens en methoden waar veel op af te dingen valt, zo blijkt uit onderzoek.
Het is volgens de Universiteit Utrecht belangrijk dat universiteiten – meer dan nu – samen optrekken als het gaat om verantwoord omgaan met rankings (in lijn met eerdergenoemd advies vanuit UNL). De universiteit adviseert studenten om vooral de inhoud en aard van opleidingen te vergelijken en onderzoekers om te kijken naar de aard en kwaliteit van de onderzoeksprogramma’s.

Cookieinstellingen