Universiteit Utrecht ontwikkelt nieuw antibioticum tegen superbugs

Foto: wikiImages via pixabay

De universiteit van Utrecht heeft, samen met andere universiteiten, een gloednieuw, krachtig antibioticum ontwikkeld dat schadelijke bacteriën en zelfs multiresistente ‘superbugs’ kan bestrijden. De stof Clovibactine doodt bacteriën op een ongebruikelijke manier, waardoor deze bacteriën moeilijk resistent kunnen worden tegen het middel.

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de andere universiteiten publiceerden de ontdekking van Clovibactine en zijn werkingsmechanisme gisteren in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.
Antimicrobiële resistentie is een groeiend probleem voor de menselijke gezondheid en onderzoekers wereldwijd zoeken naar nieuwe oplossingen. Maar het vinden van nieuwe antibiotica is lastig: de afgelopen decennia zijn er maar weinig nieuwe antibiotica geïntroduceerd in de medische wereld, en vaak lijken ze op oudere, reeds bekende antibiotica.
Clovibactine is echter anders omdat Clovibactine geïsoleerd is uit bacteriën die men niet eerder kon laten groeien, hebben schadelijke bacteriën nog nooit zo’n antibioticum gezien en hebben ze geen tijd om resistentie te ontwikkelen.
In de gezamenlijke Cell-publicatie laten de ondezoekers zien dat Clovibactine met succes een breed spectrum aan bacteriële ziekteverwekkers aanvalt. Ook was het effectief in de behandeling van muizen die geïnfecteerd waren met ‘superbug’ Staphylococcus aureus.
Clovibactine heeft de potentie om te worden gebruikt in het ontwerp van nieuwe therapieën die bacteriën kunnen doden zonder dat er resistentie ontstaat.

Cookieinstellingen