Professor vertelt kinderen over dierenwelzijn

Foto: Bas Niemans

Woensdagochtend 22 maart stapten ruim 100 hoogleraren op de fiets naar basisschoolklassen in Utrecht. Tijdens Meet the Professor krijgen leerlingen van groep 6, 7 en 8 de kans om de hoogleraren te ontmoeten en om ze van alles te vragen. Hoogleraar Bas Rodenburg en promovendus Saskia Kliphuis vertelden samen over dierenwelzijn.

Bas Rodenburg: “Toen ik 10 jaar oud was wist ik al dat ik later met dieren wilde werken. Tijdens mijn studie werd ik gegrepen door de gedragsbiologie: het observeren van dieren om ze beter te begrijpen. Ik heb vandaag geprobeerd om die passie naar nieuwsgierige kinderen over te brengen, om het onderwerp levend te maken voor een jonge doelgroep.”

Behoeften en emoties van kippen
Rodenburg: “Ik koos ervoor om de wilde voorouders van onze huisdieren te gebruiken als vertrekpunt. Bij kippen is dat het bankivahoen. Als we bankiva’s in het wild bestuderen, zien we dat die veel tijd besteden aan het zoeken naar voedsel in hun omgeving. Dat is iets waar de moderne kip ook nog behoefte aan heeft, ook al staat haar eten gewoon klaar in een voerbak. We hebben het ook gehad over emoties bij kippen: Hebben kippen gevoelens? Hoe kan je dat aan een kip merken of meten? De geluiden die kippen maken blijken daar erg belangrijk voor te zijn.”

Positief gedrag stimuleren
Kliphuis: “Mijn onderzoek belicht hoe je kippen een spannende omgeving kunt bieden, bijvoorbeeld door het voeren van insectenlarven. Daarmee hopen wij positief gedrag te stimuleren en negatief gedrag (zoals verenpikken) te voorkomen. We komen steeds dichter bij het antwoord op de vraag hoe dieren hun omgeving beleven en hoe dieren zich voelen. Daarvoor is gedrag van de dieren belangrijk, maar ook de geluiden die dieren maken. Daaruit kun je vaak afleiden of dieren zich lekker voelen of juist niet. Ik heb vandaag geprobeerd om dat op een toegankelijke manier uit te leggen aan de leerlingen.”

Unieke vragen 
Rodenburg: “Ik vond het leuk om te zien dat de leerlingen zo begaan waren bij dit onderwerp: ze stelden unieke vragen en gaven soms ook hele goede en doordachte antwoorden op vragen. We gaan er vast een aantal terugzien in de wetenschap in de toekomst!”

Over Meet the Professor
Tijdens Meet the Professor mogen leerlingen van Utrechtse basisscholen een uur lang een professor de toga van het lijf vragen. Professoren vertellen over hun onderzoek. Klimaatverandering, diversiteit, plantenziekten, computermodellen: ze onderzoeken allemaal iets anders. De Universiteit Utrecht laat leerlingen zo kennismaken met wetenschap en onderzoek doen om de afstand tussen de universiteit en de samenleving te verkleinen. Samen bereiken de hoogleraren 2.500 bovenbouwleerlingen uit alle hoeken van de samenleving.

Cookieinstellingen