72% van de Utrechtse kinderen is lid van de bieb

Foto: isutrecht

Bibliotheek Utrecht heeft in 2022 een jaar lang campagne gevoerd om kinderen gratis lid te maken van de bieb. Zodat ze meer – en met meer plezier – gaan lezen. In totaal zijn er nu ruim 51.000 kinderen lid van de bibliotheek, dat is 72% van de kinderen in Utrecht. De ambitie is om alle Utrechtse kinderen lid te maken.

In Utrecht dreigt een kwart van de kinderen laaggeletterd van school te komen. Van jongs af aan lezen helpt dit te voorkomen. Met de campagne ‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’ wil Bibliotheek Utrecht alle Utrechtse jongeren tot en met 17 jaar gratis lid maken van de bibliotheek en kinderen stimuleren meer te lezen. Zo hebben ze uiteindelijk een betere startpositie in de maatschappij.
In 2022 heeft Bibliotheek Utrecht het bestaande netwerk van educatieve, culturele, maatschappelijke en commerciële partners voor dit doel ingezet en uitgebreid. Bekende Utrechters als burgemeester Sharon Dijksma, wethouder Anke Klein, onderwijsminister Dennis Wiersma en voetballer Sander van de Streek hebben zich als ambassadeur ingezet. McDonald’s Utrecht, FC Utrecht, Stichting Lezen en Schrijven en het Huis van Sinterklaas werden partner van de campagne.
Het onderwijs is de beste plek gebleken om een zo groot mogelijke groep kinderen te bereiken. Daar gaat de bieb de komende jaren verder op inzetten, onder andere met de Bibliotheek op school. Dit sluit ook aan bij het Leesoffensief, een initiatief van Bibliotheek Utrecht en Taal Doet Meer, ondertekend door zo’n 45 Utrechtse organisaties en ondersteund door 15 Utrechtse politieke partijen. Het gezamenlijke doel is om alle Utrechters taal- en digitaalvaardig te maken, zodat Utrecht een stad blijft van gelijke kansen.
Er wordt met veel scholen samengewerkt om de leerlingen lid te maken van de bieb. In januari gaan bibliotheekmedewerkers met de biebfiets vol voorleesboeken en biebpassen langs negen scholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPOU).

Cookieinstellingen