Humoronderzoek van Madelijn Strick tijdens Weekend van de Wetenschap

Foto: UU

Elk jaar is er gedurende het nationale Weekend van de Wetenschap één onderzoek waarbij heel Nederland de kans krijgt om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Dit jaar is dat het humoronderzoek ‘Laat me niet lachen!’ van Madelijn Strick, psycholoog aan de Universiteit Utrecht. Zij wil, in samenwerking met het televisieprogramma Het Klokhuis, onderzoeken wat de rol van humor is bij communicatie op dagelijks niveau.

Voor dit onderzoek laat Strick deelnemers kijken naar een aantal fragmenten van Het Klokhuis. Dit kunnen grappige of serieuze scènes zijn, of allebei. Na het zien van de fragmenten beantwoorden de deelnemers een aantal vragen. Strick: “Met die vragen proberen we allerlei dingen te achterhalen, zoals: hoe grappig vinden kijkers van verschillende leeftijden de Klokhuis-sketches? Welke grappen zorgen voor veel kijkplezier, en helpt humor om de inhoud van het programma beter te begrijpen?”
De samenwerking met Het Klokhuis is voor de Utrechtse psycholoog een droom die uitkomt: als klein meisje hoopte ze ooit presentatrice te worden van het populaire tv-programma. Presenteren wordt het niet, maar toen het Weekend van de Wetenschap haar benaderde om het publieksonderzoek te gaan doen, zag ze wel haar kans schoon om dit met Het Klokhuis uit te voeren. “Het Klokhuis is bij uitstek een programma waarbij humor wordt gebruikt om een boodschap over te brengen: precies wat ik wil onderzoeken.” 
Vanaf 30 september is het mogelijk om deel te nemen aan het humoronderzoek.

Reacties

Cookieinstellingen