JINC Baas van Morgen ondanks corona van start

Foto: JINC

JINC Baas van Morgen gaat door, ook nu het coronavirus leerlingen en CEO’s dwingt om thuis te blijven. Vanaf 28 januari maken ruim 400 basisschoolkinderen en vmbo’ers-die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand en hard geraakt zijn door de schoolsluiting-online kennis met de CEO, directeur of politicus die ze op 10 juni vervangen.

Normaal mogen basisschoolkinderen en vmbo’ers tijdens JINC Baas van Morgen een dag op de stoel van een Nederlandse topman of -vrouw zitten. Door corona is dat nu uitgesloten. Daarom heeft JINC de dag opgesplitst. Vanaf 28 januari –de oorspronkelijke datum van het event –maken de kinderen online kennis met de baas van het bedrijf waar ze het roer straks overnemen. Op 10 juni, wanneer het vaccin hopelijk effect heeft, volgt de grote dag; digitaal of ‘in real life’.
Directeur Daniël Roos is blij dat het project door kan gaan. “JINC vecht tegen kansenongelijkheid onder kinderen. Afzeggen was daarom geen optie, want juist onze leerlingen hebben al zoveel last van de schoolsluiting. Dat is heel pijnlijk, vind ik. Want zij zijn even slim en talentvol als iedereen, alleen hebben ze de pech dat ze opgroeien in een omgeving waar dat minder makkelijk tot uiting komt.”
Een project als JINC Baas van Morgen werkt als een antigif, gelooft JINC. Door kinderen uit gebieden met armoede te koppelen aan directeuren uit Nederland, krijgen ze een boost aan zelfvertrouwen en wordt hun horizon verbreed. Bovendien leren ze veel over het professionele leven en doen ze een waardevol contact op voor later. Ze mogen namelijk een beroep blijven doen op de ‘echte’ baas, bijvoorbeeld als ze studieadvies nodig hebben of een stageplek zoeken. De dag is overigens óók voor de Bazen van Vandaag leerzaam. Roos: “Kinderen hebben een frisse blik en zijn meestal open en eerlijk. We horen heel vaak dat ze de professionals echt nieuw inzicht hebben gegeven. Ook voor hen is het dus goed dat we JINC Baas van Morgen kunnen laten doorgaan!”
Ook dit jaar doen er weer toonaangevende bazen mee. Het gaat onder anderen om Harold Goddijn (TomTom), Vincent Patty (TopNotch), Barbara Baarsma (Rabobank), Mona Keijzer (staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat), David Knibbe (Nationale Nederlanden), Danny Buijs (trainer FC Groningen), Jeroen Zwinkels (Manpower), Jan van Zanen (burgemeester Den Haag), Anne Hettinga (Arriva Nederland), Peter Beemsterboer (Friesland Campina), Souâd El Hamdaoui (Euromast), Hans de Jong (Philips) en Harry Wolters (DAF). De volledige lijst is hier te zien.
In Utrecht nemen de bazen deel van Ordina, Avanade, Capgemini, VodafoneZiggo, The Hup, Fujitsu, Triodos Bank, Samen Veilig, Politie Midden Nederland, BAM, RABO Nederland Hoofdkantoor, Gemeente Utrecht, Paulman Investments, Jaarbeurs, Engie Utrecht en Landelijk, JDE, GGD, GPI tanks, LKCA en Rabobank Utrecht.
In Amersfoort gaat het om Stater, Visma Raet, Meander Medisch Centrum, Omnia Wonen, Volker Wessels Telecom, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Verenigde Nederlandse Apotheken, VolkerWessels, Rabobank Amersfoort Eemland, VBC Notarissen en Gemeente Amersfoort.

Reacties