HU-studenten bouwen duurzaam huis voor finale in wereldwijde wedstrijd

Foto: Pixabay

Het studententeam Celcius van Hogeschool Utrecht is begonnen aan de bouw van het door henzelf ontworpen prototype van een duurzaam huis. Hiermee doen ze mee aan de internationale ‘Solar Decathlon Build Challenge 2020’, een internationale wedstrijd voor universiteiten en hogescholen, uitgeschreven door het Amerikaanse Department of Energy. De studenten behoren tot de tien finalisten, samen met universiteiten uit Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Na weken vertraging door de coronacrisis zijn de werkzaamheden hervat- met inachtneming van een streng coronaprotocol. Het grotendeels houten huis verrijst op een verplaatsbare fundering op een bouwperceel in de nieuw te bouwen woonbuurt De Tippe, in de wijk Stadshagen te Zwolle. De Tippe wordt een duurzame en innovatieve buurt.
Hogeschool Utrecht heeft een platform opgericht – het ‘Centre of Expertise Smart Sustainable Cities’ – waarin onderzoekers, studenten en bedrijven samenwerken aan nieuwe producten en diensten om duurzame en gezonde steden te ontwikkelen. De samenwerking behelst vernieuwende woon- en bouwconcepten, maar ook de toepassing van nieuwe technologie voor schone energie, water en mobiliteit. De kracht van het Celcius team is de interdisciplinaire aanpak: meer dan vijftig studenten van tien verschillende opleidingen van de HU bundelen hun kennis, inzet en creativiteit om het prototype te realiseren.
Het is niet voor het eerst dat studenten van de HU aan de Solar Decathlon Challenge meedoen. In 2018 wonnen studenten van de HU de publieksprijs van de internationale competitie met het ‘Denver House’, dat nu op de campus van het Utrecht Science Park staat en gebruikt wordt om duurzame woonoplossingen in te testen.
Na de bouw van het huis volgt de testfase. Drie dagen lang moeten in het huis een reeks voorgeschreven activiteiten plaatsvinden, met behulp van zelf opgeslagen energie. Het was aanvankelijk de bedoeling om het huis daarna met een vrachtschip naar Washington te brengen voor de finale op de National Mall in Washington DC. Dat plan is wegens de coronacrisis afgelast, maar de internationale competitie gaat wel door: de internationale eindjurering is van 16 tot 18 april 2021. Dat gebeurt in Golden, Colorado, waar een afvaardiging van het Utrechtse team hun resultaten digitaal zal presenteren. Het huis blijft in Nederland.
De studenten van Team Celcius doen en passant ervaring op met bouwen volgens de coronavoorschriften, zoals die nu in de bouw gelden. De kans is groot dat ze de bouw- en testfase kunnen afronden vóórdat het nieuwe studiejaar begint. In dat geval wordt studievertraging voorkomen en kunnen de testresultaten, als onderdeel in de eindjurering, ingeleverd worden bij de Solar Decathlon.

Reacties