Miljoen voor onderzoek Universiteit Utrecht naar ziekteresistente spinazie

Foto: pixabay

Utrechtse plantenwetenschappers en bioinformatici van de Universiteit Utrecht krijgen bijna 1 miljoen euro toegekend voor een onderzoeksproject naar valse meeldauw, de belangrijkste ziekteverwekker van spinazie. Ze krijgen de toekenning vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen voor een publiek-private samenwerking. Dat maakte het Topconsortium voor Kennis en Innovatie 1 november bekend. In het project zal de Universiteit Utrecht samenwerken met vier zaadveredelingsbedrijven.

Nederland is marktleider in de veredeling van nieuwe spinazievariëteiten en de export van zaden over de hele wereld. De teelt van spinazie loopt echter grote risico’s vanwege de zich voortdurend ontwikkelende ‘isolaten’ van valse meeldauw die in een hoog tempo de nieuw geïntroduceerde resistenties doorbreken.
“In dit project brengen we het genoom van valse meeldauwisolaten in kaart om te begrijpen hoe resistenties worden doorbroken en hoe de ziekteverwekker de afweer van spinazie onderdrukt. Hiermee kunnen nieuwe resistenties worden opgespoord en ingebracht in nieuwe rassen om opkomende meeldauwisolaten te weerstaan”, vertelt hoofdaanvrager Guido van den Ackerveken. Resistente rassen leveren een belangrijke bijdrage aan voedselzekerheid en het verminderen van chemische bestrijdingsmiddelen.
Het project gaat naar verwachting begin 2020 van start.

Cookieinstellingen