Tuinseizoen barst los op de stadstuinen van Utrecht Natuurlijk

18 feb , 12:35 natuur
dame werkt in tuin
Utrecht Natuurlijk

Utrecht Natuurlijk nodigt iedereen uit om te komen tuinieren op een van de Utrechtse stadstuinen. Er is een rijk aanbod aan tuincursussen, activiteiten en workshops waarin leren, experimenteren, samenwerken en genieten centraal staan. Utrechters wordt de kans geboden om hun kennis over de natuur, voedselproductie en gezonde voeding te vergroten en daarmee het bewustzijn en de waardering voor een groene leefomgeving te versterken.

Een cursus ecologisch moestuinieren volgen en eigen groenten fermenteren: een greep uit het activiteitenaanbod van Utrecht Natuurlijk. Op de Utrechtse stadstuinen ontdekken inwoners hoe ze op een kleinschalige en ecologische wijze duurzaam en lokaal voedsel kunnen verbouwen. Er is volop aandacht voor bodemgezondheid, biodiversiteit en het herstellen van ecosystemen.

"Tuinieren is zoveel meer dan alleen planten laten groeien. Het is een manier om in contact te komen met de natuur en bij te dragen aan een groene, gezonde stad. Op onze stadstuinen ontdekken Utrechters hoe ze ecologisch kunnen tuinieren, voedselverspilling kunnen verminderen en in harmonie met de natuur kunnen leven. Samen creëren we een duurzame toekomst, waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen en te leren van de natuur.” Rob Nillezen, directeur Utrecht Natuurlijk

Meewerken op de tuinen


Naast het activiteitenaanbod is iedereen welkom om als vrijwilliger mee te werken op de stadstuinen van Utrecht Natuurlijk. Lever een bijdrage aan een van de voedselbossen, de kleurrijke bloemenpluktuinen, de gezamenlijke moestuinen of de permacultuurtuin. Start zelf een nieuwe werkgroep op of word onderdeel van een bestaande. Vrijwilligers kunnen nieuwe contacten opdoen, eigen ideeën ontplooien en de positieve effecten van tuinieren op lichaam en geest ondervinden. Kijk voor het complete activiteitenaanbod en de mogelijkheden om mee te werken op de tuinen op www.utrechtnatuurlijk.nl/samentuinieren.

Basisschoolkinderen verbouwen eigen voedsel


Meer dan 1000 kinderen van Utrechtse basisscholen starten dit voorjaar weer met de natuur- en educatieprogramma’s en de moestuinlessen van Utrecht Natuurlijk. Leerlingen leren onder andere om eigen groenten te verbouwen. Het educatieprogramma van Utrecht Natuurlijk richt zich op het zelf ontdekken en ervaren van natuurlijke kringlopen. Door natuurbeleving centraal te stellen, wordt de betrokkenheid van kinderen bij duurzaamheid vergroot en leren ze weloverwogen keuzes te maken die bijdragen aan een groene wereld.



Kennismaken met een duurzame voedselproductie


De behoefte aan kennis over duurzame voedselproductie en duurzaam tuinieren groeit. Utrecht Natuurlijk wil Utrechters inspireren om voedsel zoveel mogelijk lokaal en ecologisch te produceren, in te kopen en om duurzaam te tuinieren. Hiermee verminderen we de negatieve invloed van de mens op het klimaat en leren we om meer in harmonie met de natuur te leven.