Inschrijving natuureducatieprogramma voor Utrechtse basisscholen weer open

06 jun , 10:07 natuur
boek overhandigen
Utrecht Natuurlijk

Het nieuwe programmaboek met het totaalaanbod aan lessen is weer beschikbaar. Daarmee opent voor alle Utrechtse basisscholen de inschrijving voor het natuureducatieprogramma voor het nieuwe schooljaar. Meer dan 110 Utrechtse basisscholen schrijven zich jaarlijks in voor de verschillende boerderij- en tuinlessen en andere educatieproducten van Utrecht Natuurlijk.

Elk jaar organiseert Utrecht Natuurlijk meer dan 550 lessen op de stadstuinen en stadsboerderijen en maken kinderen ruim 30.000 keer gebruik van het rijke natuur- en milieueducatieprogramma. Het aanbod bestaat uit boerderij- en tuinlessen, materiaalprojecten met levende materialen, leskisten en verschillende doe-het-zelf-projecten voor op school. Daarnaast kunnen scholen kiezen uit educatieprogramma’s van organisaties in of rondom Utrecht of landelijke organisaties die aansluiten bij het aanbod van Utrecht Natuurlijk.

Op woensdag 5 juni is het eerste exemplaar van het programmaboek 2024-2025 van Utrecht Natuurlijk officieel overhandigd door directeur Rob Nillezen aan Fatima Elkanfoud, leerkracht van groep 3 van basisschool Wijzer aan de Vecht in Utrecht Noordwest. De overhandiging vond plaats tijdens de tweede les uit de Tuinverkenner reeks op Stadstuin Zuilen.

‘We vinden het belangrijk dat kinderen de schoonheid van de natuur in onze stad ervaren en dat zij weten waarom natuurlijke kringlopen zo belangrijk voor ons zijn.

De komende jaren besteden we extra aandacht aan scholen in de wijken Overvecht en Kanaleneiland om de leerlingen van die scholen in het bijzonder in de gelegenheid te stellen om mee te doen met ons mooie natuureducatie aanbod. Zo hopen we écht ieder Utrechts kind een onvergetelijke natuurervaring te laten beleven!’, aldus directeur Rob Nillezen.

Nieuw dit jaar is de Werelddoelenles van Utrecht4GlobalGoals. Leerlingen leren daarin de 17 Werelddoelen kennen. De les bestaat uit verschillende opdrachten, filmpjes, een quiz en tips voor concrete acties. Het inzetten van een gastdocent is hierbij mogelijk.

Het belang van natuureducatie

Met de programma’s betrekt Utrecht Natuurlijk leerlingen op een verrijkende en actieve wijze bij hun natuurlijke omgeving en hun voedsel, wat leidt tot positieve betrokkenheid bij de natuur. Die betrokkenheid is belangrijk voor de ecologische basisvorming en bij het (later) maken van weloverwogen keuzes die invloed hebben op een groene en duurzame wereld. Door de basisvorming begrijpen leerlingen wat er gebeurt als mensen ‘ingrijpen’ in de natuurlijk kringlopen en leren ze hoe je de negatieve gevolgen op klimaatverandering of biodiversiteit kunt voorkomen.