Speelnatuur op Landgoed Haarzuilens

Foto: provincie Utrecht

Natuurmonumenten heeft op Landgoed Haarzuilens met steun van provincie Utrecht ‘speelnatuur’ aangelegd. De speelplaats heeft geen strakke speeltoestellen. Het is een plek waar kinderen spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken.

“Liefde voor natuur ontstaat heel vaak op jonge leeftijd door de natuur te ruiken, voelen en beleven. Kinderen die dat ervaren, zijn de natuurliefhebbers van morgen”, ziet Floor Woortman. Zij is als boswachter van Natuurmonumenten nauw betrokken bij de speelplek op Haarzuilens.
Een klassieke speeltuin bestaat vaak uit toestellen, zoals een wipkip, glijbaan en schommel. De speelnatuur die Natuurmonumenten heeft gerealiseerd ziet er heel anders uit. Floor is blij met het resultaat: “Het is een natuurlijke speelplek waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. Kinderen kunnen spelen met water, zand en modder. Ze mogen balanceren over boomstammen, verstoppertje spelen en hutten bouwen. Ook kunnen ze beestjes zoeken en over het water slingeren.”
Provincie Utrecht heeft de aanleg ondersteund door een subsidie vanuit het Agenda Vitaal Platteland (AVP) beschikbaar te stellen. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot heeft de speelnatuur officieel geopend: “Mooi dat kinderen hier samen kunnen buiten spelen en de natuur leren ontdekken. Ook vindt de provincie het belangrijk dat op avontuur gaan in de natuur ook voor kinderen met een beperking mogelijk is gemaakt.”
Boswachter Floor is trots op de goede toegankelijkheid van de speelnatuur. Ook kinderen met een beperking kunnen er plezier hebben. “Het terrein is grotendeels toegankelijk voor kinderen in een rolstoel. Voor de iets lastigere paadjes is een speciale MTB-rolstoel te leen. Hiermee kun je ook door het water rijden. Onze speelplek is één van de weinige speelgelegenheden waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Samen lachen kent bij ons geen beperkingen”, aldus de boswachter.
De aanleg van de speelnatuur komt voort uit het jeugdprogramma ‘OERRR.’ Met dit programma probeert Natuurmonumenten kinderen te inspireren om op avontuur te gaan in de natuur. “De drempel om de natuur te ontdekken is voor kinderen nu veel hoger dan vroeger. De agenda’s zijn vaak voller en er zijn meer schermverleidingen. Ook is er minder natuurlijke buitenspeelruimte. Als kinderen eenmaal buiten zijn, vinden ze het geweldig en zijn ze niet te stoppen. Spelen in de natuur is gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren risico’s inschatten, worden creatief en daardoor groeit hun zelfvertrouwen”, ziet Floor in de praktijk.
Het beheren en onderhouden van de speelnatuur is niet kosteloos. Natuurmonumenten vraagt daarom een kleine speelbijdrage. “Om het onderhoud goed te kunnen blijven doen, vragen we 1,50 euro per kind. We willen natuurlijk voorkomen dat het er over een paar jaar verwaarloosd bij ligt”, licht de boswachter tot besluit toe.

Cookieinstellingen