Een 53-jarige man uit Den Dolder en een 54-jarige man uit Utrecht, zelfbenoemde ‘soevereinen’, zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor onder meer het bedreigen van een deurwaarder en politieagenten. De man uit Den Dolder krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. De Utrechter wordt veroordeeld tot 6 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
De 53-jarige verdachte heeft zich in 2023 in een tijdsbestek van een aantal maanden onder meer schuldig gemaakt aan meerdere bedreigingen richting een deurwaarder en politiemedewerkers, waarbij ook sprake is geweest van bedreiging met een terroristisch misdrijf. Zo is er een filmpje gevonden op de telefoon van deze verdachte waarop de twee verdachten de deurwaarder vertellen dat ze hem komen halen voor een burgerarrest en dat hij eraan gaat. Ook stuurde deze verdachte een mail naar de politie waarin hij dreigde met een aanslag op politieagenten. Daarnaast stuurde hij namens zichzelf en de 54-jarige verdachte een dreigende brief naar een politieagent waarin onder andere stond: “Maar als ik werkzaam zou zijn geweest bij de politie, zou ik mij in elk geval zeer ernstig zorgen gaan maken over mijzelf en mijn geliefden, want zover gaat het namelijk; de woorden 'kogel' en ’hoogste boom' zijn hierbij al gevallen”.
Soevereinenbeweging
De mannen maken onderdeel uit van de soevereinenbeweging. Het gedachtegoed van de soevereinen zegt onder meer dat de Nederlandse overheid geen legitieme macht over hen uitoefent en dat de Nederlandse wet- en regelgeving niet op hen van toepassing is. De 53-jarige verdachte heeft zich als kopstuk van de soevereinenbeweging opgesteld en zich hier actief voor ingezet. Dit neemt de rechtbank in strafverzwarende zin mee. De verdachte heeft met zijn handelen niet alleen overheidsfunctionarissen belemmert in de uitvoering van hun werk, maar ook voor gevoelens van angst gezorgd. Als beheerder van een grote Telegramgroep voor soevereinen heeft de verdachte opruiend gehandeld en mensen aangespoord tot het plegen van strafbare feiten en gewelddadig optreden tegen de politie. Zo is opgeroepen tot het uitvoeren van ‘burgerarresten’, waarbij, volgens het dossier, overheidsfunctionarissen worden opgepakt en volgens eigen opgezette volkstribunalen worden berecht. Uit het dossier blijkt dat de 54-jarige verdachte met name een volgende rol had en niet de initiator was van de gepleegde strafbare feiten. Dit neemt de rechtbank mee bij het bepalen van de strafmaat.
Strafbepaling
De rechtbank vindt het vanuit preventief oogpunt van groot belang dat de straf laat zien dat op dit soort gedragingen een stevige reactie volgt. Een groot deel van de gevangenisstraf wordt in voorwaardelijke vorm aan de verdachten opgelegd, omdat de bewezenverklaarde feiten uit 2023 dateren en de verdachten het afgelopen jaar niet voor soortgelijke feiten met politie en justitie in aanraking zijn gekomen. Het voorwaardelijke strafdeel moet de verdachten ervan weerhouden in de toekomst opnieuw (soortgelijke) strafbare feiten te plegen.
De rechtbank legt de 53-jarige verdachte een gevangenisstraf van 12 maanden op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 54-jarige verdachte wordt veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Vanwege de aard en ernst van de feiten komt de rechtbank tot een lagere straf dan geëist door de officier van justitie. De rechtbank houdt hierbij rekening met het feit dat het bij mondelinge en schriftelijke bedreigingen is gebleven, en er op basis van het dossier geen sprake is van gepleegd fysiek geweld vanuit de verdachten. Daarnaast zijn niet alle ten laste gelegde feiten bewezenverklaard.