Straatintimidatie voortaan strafbaar

Foto: BOA

Vanaf 1 juli wordt seksuele intimidatie in het openbaar, oftewel seksuele straatintimidatie, landelijk strafbaar. Utrecht start vanaf dat moment als één van de eerste steden met een pilot waarmee boa’s hierop kunnen handhaven.

Burgemeester Sharon Dijksma: “Met de komst van de nieuwe wet wordt duidelijk een norm gesteld: seksuele straatintimidatie kan niet en is enorm vernederend of kwetsend voor degene die het overkomt. Utrecht heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de strafbaarstelling en ik ben blij dat we hiermee, in combinatie met handhaving door onze boa’s nieuwe instrumenten hebben om daders aan te pakken en slachtoffers te beschermen.”
Veel mensen, voornamelijk vrouwen, voelen zich onveilig door seksueel intimiderend gedrag. Bovendien blijkt dat slachtoffers zich aanpassen naar aanleiding van intimiderend gedrag van anderen. Zo komt het voor dat iemand bepaalde straten ontwijkt of zich anders gaat kleden. Door de nieuwe wet kunnen slachtoffers aangifte doen bij de politie. Hierbij gaat het om seksuele intimidatie in het openbaar (op straat, in het openbaar vervoer of in een voor het publiek toegankelijk gebouw, zoals een winkel of een uitgaansgelegenheid), maar ook op publieke websites en social media.
Met de pilot richten we ons op de rol van de boa en hoe handhaving in de praktijk verloopt. In hoeverre is handhaving door boa’s mogelijk en effectief? Een speciaal team van boa’s is getraind en krijgt de bevoegdheid om op seksuele intimidatie te handhaven. Boa’s die seksuele intimidatie waarnemen, kunnen een proces-verbaal opstellen dat vervolgens wordt beoordeeld door het Openbaar Ministerie en door een rechter wordt getoetst.
Naast handhaving, blijft Utrecht zich onverminderd inzetten om straatintimidatie ook op andere manieren aan te pakken. Dit doet de gemeente via onder andere lesaanbod voor scholen, met een toolkit voor professionals, aandacht voor het meldpunt straatintimidatie, bewustwordingcampagnes en samenwerkingen met studentenverenigingen. Zie voor meer informatie over de aanpak utrecht.nl/straatintimidatie.

Cookieinstellingen