Utrechtse hoteleigenaar leidt politie naar de verdachte van verkoop van persoonsgegevens

Foto: politie

Op dinsdag 5 maart werd een 38-jarige man uit Zoetermeer aangehouden in een onderzoek naar handel in gegevens die gebruikt werden voor het plegen van WhatsAppfraude. Een Utrechtse hoteleigenaar had de politie op het spoor van de verdachte gezet.

De recherche en het Cybercrimeteam van de politie eenheid Midden-Nederland kwamen de man op het spoor door een eerdere aanhouding in 2023. Een oplettende hoteleigenaar in West-Utrecht maakte toen melding van een verdachte situatie, omdat tijdens schoonmaken van een van de hotelkamers meerdere laptops, met afgeplakte camera’s, werden aangetroffen. De alerte hoteleigenaar vertrouwde de situatie niet en belde de politie. Door onderzoek naar de aangetroffen laptops en telefoons in het hotel, kwam de verdachte uit Zoetermeer bij de politie in beeld.
De man wordt ervan verdacht lijsten met telefoonnummers te verkopen aan oplichters die daarmee weer WhatsAppfraude plegen. Hij zou profielfoto’s van WhatsApp geautomatiseerd binnenhalen en deze vervolgens samenstellen in lijsten en telefoonnummers indelen op onder andere geslacht en leeftijden.
Bij WhatsAppfraude doet een oplichter zich voor als bijvoorbeeld zoon of dochter van het slachtoffer die een nieuw telefoonnummer zou hebben. Door te doen alsof er met spoed een rekening betaald moet worden, terwijl ze zelf even niet bij hun internetbankieren kunnen, worden de slachtoffers overgehaald om geld over te maken. Door aan de hand van de WhatsAppprofielfoto’s te selecteren op bijvoorbeeld ouderen, vergroten de oplichters hun kans op succes en daarmee hun informatiepositie over het slachtoffer.

Cookieinstellingen