Vijftal aangehouden na fraude via phishing

Foto: politie

In een onderzoek naar online oplichting heeft het Cybercrime Team van de politie Midden-Nederland dinsdag 21 november vijf personen aangehouden. Het vijftal wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting van adverteerders op Marktplaats. Er is melding gemaakt van een schadebedrag van 230.000 euro.

In oktober 2023 startte het onderzoek naar de vijf mannen. Het gaat hierbij om twee mannen van 18-jaar en één van 19-jaar, alle drie afkomstig uit Utrecht, en een vierde en vijfde verdachte van 17-jaar en 20-jaar uit Weesp.
Uit het onderzoek bleek dat slachtoffers werden benaderd via Marktplaats en vervolgens een link naar een ‘pakketdienst’ kregen. Deze leidde naar een (vervalste) website, waar de slachtoffers werden verleid om privégegevens achter te laten. De verdachten kregen op deze manier de controle over de online bankieromgeving van de slachtoffers. Hierop kwamen zij bij de slachtoffers aan de deur als pakketbezorger, om een scan van het paspoort of rijbewijs van slachtoffer te maken. Zo konden zij via mobiel bankieren betalen vanaf de rekening van de slachtoffers. In totaal werd er 230.000 euro aan schade gemaakt bij slachtoffers.

Aanhoudingen
In de vroege morgen van dinsdag 21 november verrichtte de politie vijf aanhoudingen in dit onderzoek. Hierbij werden ook huiszoekingen gedaan. Tijdens de zoekingen werden onder andere telefoons, tablets, laptops, 2 auto’s, contant geld en spelcomputers in beslag genomen.
“Vanuit het team heeft iedereen vanuit zijn specialisme de afgelopen maand keihard gewerkt om de verdachten in beeld te krijgen, zowel door ‘ouderwets’ recherchewerk als het bekijken van camerabeelden, als digitaal onderzoek naar de verdachten. Ook hebben wij hulp gehad van andere afdelingen om deze aanhoudingen mogelijk te maken, waaronder het OTC en de Ondersteuningsgroep. Mooi om te zien hoe iedereen zich in wilt zetten om deze vorm van criminaliteit aan te pakken”, vertelt een van de medewerkers van het Cybercrime Team.

Cookieinstellingen