Tot 4,5 jaar cel geëist tegen drie Utrechters voor handel in wapens

Foto: pixabay

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot vierenhalf jaar tegen drie Utrechters die verdacht worden van wapenhandel. In het onderzoek naar de drie mannen werden onder andere automatische vuurwapens en stroomstootwapens in beslag genomen.

Verdachten hebben met die handel, volgens de officier van justitie, totaal geen rekening gehouden met de gevolgen voor de maatschappij en uitsluitend gehandeld uit winstbejag. “Het behoeft eigenlijk geen betoog dat het ongecontroleerde bezit van (vuur)wapens en munitie een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich brengt en bovendien de in de samenleving bestaande gevoelens van onveiligheid versterkt.”
Het onderzoek naar de verdachten start in mei 2022 als de politie via chat-app Telegram op een openbare groep stuit met de naam ‘Wapenhandel RC’. Via deze chat leggen agenten contact met een aanbieder die vuurwapens verkoopt. Een dag later volgt een afspraak in Utrecht waarbij een automatisch vuurwapen en munitie wordt gekocht.
Deze zogenaamde pseudokoop leidt uiteindelijk naar drie verdachten die volgens het OM betrokken waren bij de handel in verschillende soorten wapens. Bij een doorzoeking van een woning in Utrecht worden nog twee automatische vuurwapens, met bijbehorende munitie, zestien peppersprays, tien tasers, vier boksbeugels, een stiletto, een ploertendoder, een valmes en drie vilmessen gevonden.
Bij één van de drie verdachten, een 38-jarige man, acht het OM bewezen dat hij van wapenhandel een gewoonte heeft gemaakt. “Nu verdachte zich kennelijk al dusdanig in het milieu gevestigd had dat inkoop geen probleem was en uit het dossier afgeleid kan worden dat hij er ook al een aanzienlijk aantal verkocht heeft, kan daaruit geconcludeerd worden dat hij een beroep heeft gemaakt van de handel in wapens”, legt de officier van justitie uit.
Het Openbaar Ministerie beschouwt hem als de duidelijke hoofdverdachte in dit onderzoek. Daarom eist de officier van justitie tegen deze hem een gevangenisstraf van vierenhalf jaar, geheel onvoorwaardelijk. Daarnaast is tegen hem een voorwaardelijke geldboete van 25 duizend euro geëist.
De 22-jarige man die de hoofdverdachte hielp is volgens het OM schuldig aan het medeplegen van wapenhandel. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.
Bij de derde verdachte, een 46-jarige man, werden de wapens in huis gevonden. “Daarmee is hij in de visie van het OM medeplichtig aan wapenhandel”, vertelt de officier van justitie. “Door zijn woning voor de opslag van die wapens ter beschikking te stellen heeft hij deze wapens ook tezamen en in vereniging voorhanden gehad.” Daarvoor eist het OM een gevangenisstraf van een jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Cookieinstellingen