Gemeenteraad veroordeelt bekladden Ulu-moskee en synagogen

Foto: gemeenteraad

In de nacht van 12 op 13 december zijn de Ulu-moskee en twee synagogen beklad met hakenkruizen en racistische teksten. De politie heeft aangegeven dat een 44-jarige man is aangehouden. De fracties van DENK, GroenLinks, PvdA, D66 en VVD veroordelen de daad en hebben hierover schriftelijke vragen gesteld.

De partijen willen van het college weten of er die nacht meer bekladdingen of vernielingen hebben plaatsgevonden. Ook willen de partijen weten of het college al contact heeft gehad met vertegenwoordigers van deze religieuze instellingen om haar steun te betuigen. Zij vragen het college om dit soort incidenten snel te veroordelen.
Uit gesprekken met de vertegenwoordigers van de Ulu-moskee is gebleken dat de 44-jarige verdachte zich al eerder schuldig heeft gemaakt aan het verstoren van het vrijdagsgebed. De politie betitelde het echter als ‘verward gedrag’ en hij is al snel weer vrijgelaten zonder vervolging. Het zou al het derde incident zijn geweest van dezelfde persoon.
De fracties vinden het belangrijk dat strafbare feiten en verward gedrag er niet toe moten leiden dat anderen zich onveilig voelen. Het college wordt gevraagd welke maatregelen genomen kunnen worden zodat mensen zich niet onveilig voelen door het verwarde gedrag en de gepleegde vernielingen. Ook willen de fracties van het college weten of er extra acties en maatregelen zijn genomen rondom de Ulu Moskee en de twee synagogen. Tot slot vragen de fracties het college om het gevaar van rechts-extremistische groeperingen in Utrecht in kaart te brengen en te delen met de gemeenteraad.

Cookieinstellingen