Utrechter veroordeeld voor PGB-fraude, dochter vrijgesproken

Foto: Mario Gibbels

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 65-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstaf van 240 uur. Ook is hij voor 5 jaar ontzet uit het beroep van zorgverlener, curator en bewindvoerder. De man heeft zich met zijn bedrijf Fundament schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift en verduistering. De zaak draait om de administratie en verantwoording van geld van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Zijn 40-jarige dochter is vrijgesproken, omdat niet bewezen kan worden dat zij verantwoordingsformulieren en lijsten vals heeft opgemaakt. De onderneming Fundament moet een boete van 10.000 euro betalen.

In 2004 richtte de man Fundament Dragers in Zorg op, een instelling die op basis van PGB’s zorg verleende aan verstandelijke gehandicapte of beperkte cliënten. Deze zorg bestond uit maatschappelijke ondersteuning en begeleiding bij financiën en administratie. Fundament werkte met maandtarieven. De cliënten betaalden elke maand een vast bedrag, onafhankelijk van het aantal uren geleverde zorg.
In oktober 2013 startte het Zilveren Kruis een onderzoek naar Fundament. Hierbij heeft het Zilveren kruis een urenregistratie opgevraagd. Omdat Fundament met maandtarieven werkte, hadden ze geen urenregistratie. In 2014 heeft Fundament alsnog geprobeerd om de gewerkte uren in kaart te brengen, dit werd door medewerkers van Fundament ‘de reddingsactie’ genoemd. Bij de controle van het Zilveren Kruis bleek dat de geleverde urenregistratie niet juist kon zijn, gezien het aantal medewerkers van Fundament. Er waren te veel uren geregistreerd. Het Zilveren Kruis deed vervolgens aangifte.
De man heeft het PGB van cliënten geheel naar zijn eigen inzicht besteed. Zo werden uitjes naar de Efteling betaald uit het PGB en werden administratieve medewerkers die geen zorg leverde opgevoerd als begeleider. Uit het fraudeonderzoek is daarnaast gebleken dat de man als bewindvoerder geld heeft verduisterd door onterecht huur af te schrijven van de rekening van een cliënt.
De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie heeft geëist. De verdachte wilde met goede bedoelingen zorg verlenen aan verstandelijk gehandicapten. Met die gedachte heeft hij Fundament opgericht, maar heeft zich er op geen enkele wijze rekenschap van gegeven dat hij hiermee niet voldeed aan de voorwaarden voor toekenning van PGB’s aan zijn cliënten. En op die wijze misbruik heeft gemaakt van gemeenschapsgeld. De rechtbank houdt ook rekening met de lange duur van de strafzaak en de impact die dat op hem heeft gehad.

Cookieinstellingen