Plan van aanpak moet het aantal autobranden tijdens jaarwisseling terugdringen

Foto: CC0 Public Domain

Tijdens de afgelopen jaarwisselingen gingen veel auto’s in vlammen op. De gemeenteraad heeft daarom het college om een plan van aanpak gevraagd. Dit plan werd gisteravond tijdens een raadsinformatiebijeenkomst gepresenteerd. De gemeente gaat onder meer onbemande vluchtsystemen van het ministerie van Defensie inzetten.

Ambtenaar Paul van Beijnum van Veiligheid presenteerde het plan van aanpak. Hij vertelde dat er vier zogeheten ‘hotspots’ zijn wat betreft autobranden tijdens de jaarwisseling: Hoograven, Overvecht, Kanaleneiland en Utrecht Noord-West.
Bij 25 procent van de autobranden gaat het om relationele problemen, bij 10 procent om gestoord gedrag, bij 10 procent om oplichting van de verzekering en de rest betreft het vandalisme. Tijdens de jaarwisseling gaat het met name om vandalisme. Een auto in brand steken vergroot je status in de buurt. Daders zijn met name jongeren van tussen 15 en 20 jaar.
De driehoek (politie, Openbaar Ministerie en gemeente) heeft naar aanleiding van de autobranden van de afgelopen jaarwisselingen een plan van aanpak opgesteld. Het doel is verminderen van het aantal autobranden, het vergroten van de pakkans en de jongeren zodanig beïnvloeden zodat ze het niet meer doen.
Onderdeel van het plan van aanpak is onder meer de inzet van een onbemand vluchtsysteem van het ministerie van Defensie waarmee vanuit de lucht gefilmd kan worden. Ook is er contact gelegd met de drie taxicentrales en Qbuzz. Hen is gevraagd om, met name als het wat later is, om een oogje in het zeil te houden en als ze wat verdachts zien de politie te waarschuwen.
Ook komt er een speciaal programma voor jongeren rondom de jaarwisseling met voetballen en game- en rapavonden. Verder worden jongeren ‘positief gestalkt’ door het jongerenwerk en is er ook contact gelegd met benzinestations. Hen is gevraagd om bij verdachte aankopen, een jerrycan benzine zonder dat er een brommer in de buurt is, de politie te waarschuwen.
Tot slot vertelt een slachtoffer nog zijn verhaal. Bij hem werd tijdens de jaarwisseling voor zijn deur zijn auto in brand gestoken. Ze kregen een vergoeding van de verzekering van 2.250 euro maar de kosten waren ruim 8.000 euro.

Lees ook:

Minder incidenten tijdens jaarwisseling 2017/2018

Politie arresteert twee verdachten in verband met autobranden

Meerdere autobranden tijdens kerstdagen

Cookieinstellingen