Tien jaar celstraf geëist voor dodelijke steekpartij op Wijnesteinlaan

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats. De man wordt ervan verdacht op 3 mei vorig jaar in Utrecht een 18-jarige jongen te hebben doodgestoken. De officier van justitie acht doodslag bewezen.

De verdachte en het slachtoffer zijn de ochtend van de fatale steekpartij beide aanwezig in een dagopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Wijnesteinlaan in Utrecht. De verdachte ergert zich aan het volume waarmee de 18-jarige jongen telefoneert, waarna een woordenwisseling ontstaat. Beide mannen worden daarop de dagopvang uitgezet. Als het slachtoffer vervolgens weg loopt, zien getuigen dat de verdachte achter hem aan gaat en dat hij een stekende beweging in zijn richting maakt. De jongen zakt vervolgens in elkaar en overlijdt op weg naar het ziekenhuis. Hij blijkt een steekwond in zijn rug te hebben.
Na het incident ziet een getuige de verdachte met een mes in zijn hand wegvluchten. Ondanks een grootschalige zoektocht door de politie lukt het niet om hem te vinden. Vier maanden later wordt hij alsnog aangehouden in Spanje, waarna hij wordt uitgeleverd aan Nederland.
De verdachte verklaart dat het slachtoffer hem juist met een mes benaderde. Hierna ontstond er volgens verdachte een worsteling. Dit komt niet overeen met de verklaring van meerdere getuigen die hem naar het slachtoffer toe zagen rennen. Ook het feit dat het slachtoffer in de rug is gestoken, maakt een noodweerscenario volgens de officier van justitie onaannemelijk.
Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij een ruzie om een onbenullig feit heeft laten uitmonden in de dood van een jonge jongen. Ook rekent de officier het hem aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad en zich vier maanden lang onvindbaar heeft gehouden voor de politie. Deze omstandigheden gecombineerd met de ernst van het feit rechtvaardigen in de visie van het Openbaar Ministerie een langdurige gevangenisstraf van tien jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cookieinstellingen