OM eist vijf jaar cel tegen Utrechtse automobilist voor schuld aan dood van bijrijder

Foto: Mario Gibbels

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren vijf jaar geëist tegen een 23-jarige man uit Utrecht die ervan verdacht wordt op 4 februari van dit jaar een dodelijk ongeval in Nieuwegein te hebben veroorzaakt. Bij het ongeluk kwam een 23-jarige bijrijder van de verdachte om het leven.

Uit onderzoek blijkt dat de man kort voor het ongeval herhaaldelijk fors te hard reed en meerdere gevaarlijke manoeuvres maakte. Dit terwijl het had geregend en het wegdek nat was. Het wordt verdachte zwaar aangerekend dat hij geen gehoor gaf aan herhaalde verzoeken van zijn passagiers om rustiger en veiliger te rijden.

Op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein verloor de verdachte de macht over het stuur en ramde verschillende geparkeerde auto’s. De bijrijder werd daarbij uit het voertuig geslingerd en overleefde de klap niet. Drie vrouwelijke passagiers kwamen met de schrik vrij.

Volgens berekeningen van het NFI, gebaseerd op filmbeelden en geluidsopnames, reed de verdachte op het stuk direct voorafgaand aan het ongeluk met een geschatte snelheid van 112 kilometer per uur waar slechts 50 was toegestaan.

Ten tijde van het ongeluk beschikte de verdachte niet over een geldig rijbewijs. Dit was na diverse eerdere verkeersovertredingen ongeldig verklaard. Er is daarom ook het rijden zonder rijbewijs aan de verdachte ten laste gelegd. Alles afwegende vervolgt de officier van justitie de man voor roekeloos rijden, de zwaarste vorm van schuld bij het veroorzaken van verkeersongelukken. Daarbij past naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook een langdurige ontzegging van de rijbevoegdheid. Die is gevraagd voor een periode van vijf jaar.

Kort na het ongeval vluchtte de verdachte naar het buitenland. Hij kon daardoor pas ruim een maand later worden aangehouden na het opsporingsonderzoek door de politie. Sinds zijn aanhouding zit de verdachte in voorarrest.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cookieinstellingen