Om het verduurzamen van woningen toegankelijker te maken is er sinds 2016 de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In de provincie Utrecht wisten vooral inwoners van de gemeente Bunnik de weg naar deze subsidiepot goed te vinden in 2024. Gemiddeld werd er voor ruim 5200 euro per 100 huishoudens uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster uit Amersfoort op basis van data van de Regionale klimaatmonitor.
Naast Bunnik staan ook Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Leusden hoog op de subsidieranglijst. De Bilt en Leusden hebben dat vooral te danken aan vele subsidies die werden verstrekt voor betere isolatie. Voor een warmtepomp werd het vaakst subsidie uitgekeerd aan inwoners van Bunnik, gevolgd door inwoners van Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. In de meeste gevallen ging het om een tegemoetkoming van zo’n 2700 euro.
Vooral subsidie buiten de stad
Het feit dat er vooral buiten de steden forse subsidiebedragen werden uitgekeerd, is volgens Marco Schuurman van Slimster goed te verklaren. “De ISDE-subsidie is specifiek bedoeld voor huiseigenaren en met name stedelijke gemeenten als Utrecht, Zeist, Amersfoort en Nieuwegein kennen relatief veel huurwoningen. Bovendien zijn de huizen op het platteland vaak bovengemiddeld groot en matig geïsoleerd. Daardoor heb je al gauw flink wat isolatiemateriaal en een grote warmtepomp nodig, wat hogere kosten, maar daardoor ook een hogere subsidie met zich meebrengt.”
In dit kader is het opmerkelijk dat het subsidiebedrag voor woningisolatie in de gemeente Utrecht juist erg hoog is. Dat zou verklaard kunnen worden doordat de gemeente Utrecht actief campagne heeft gevoerd, onder meer met een aanvullende isolatiesubsidie van 750 euro, om woningeigenaren te stimuleren om te verduurzamen.