GroenLinks roept op tot een gefaseerde aanpak van het houtstookverbod in Utrecht. Vanaf 2027 zou het stoken van hout al verboden moeten worden bij slechte weersomstandigheden, zo bepleit raadslid Rachel Heijne vandaag in de Utrechtse gemeenteraad: “Op die manier verbeteren we eerder de luchtkwaliteit en door deze tussenstap komt het feitelijke stookverbod in 2030 minder als een verrassing.”
Tijdens het debat vandaag over de beleidsnota ‘Gezonde lucht voor iedereen’ benadrukt Heijne het belang van gezonde lucht voor iedereen, longpatiënten voorop. Daarnaast onderstreept ze dat gezonde lucht niet alleen een kwestie van volksgezondheid is, maar ook essentieel voor sociale rechtvaardigheid en de woningbouwopgave. “Als we de luchtkwaliteit niet verbeteren, komt onze broodnodige woningbouwopgave in gevaar. Nieuwe woningen mogen alleen gebouwd worden op plekken waar we aan de luchtkwaliteitsnormen voldoen,” legt Heijne uit. Ook wijst ze op de grote gezondheidsverschillen in de stad. “In Utrecht werken we aan gelijke kansen, maar we zien dat luchtvervuiling de gezondheidskloof vergroot. Ons beleid moet daarom extra effect hebben voor juist díe mensen die al een slechtere gezondheid hebben.”
Houtstook is een van de grootste bronnen van luchtvervuiling in de stad, maar dat gaat de komende jaren verbeteren. Vanaf nu (januari 2025) is het verbod op houtstook in de buitenruimte van kracht. Vanaf 2030 is ook houtstook binnenshuis verboden. Heijne pleit vandaag voor een tussentijdse maatregel: een verbod op houtstook bij slechte weersomstandigheden (code rood en oranje van de stookwijzer) vanaf 2027: “Met een stapsgewijze invoering van het stookverbod kunnen we bewoners eerder voorbereiden en voorkomen we hopelijk een golf van weerstand eind 2029. Ook verbetert onze luchtkwaliteit dan al eerder.” Ook enkele andere gemeenten hebben een dergelijk verbod ingesteld, dat redelijk wordt geaccepteerd. Heijne: “Luchtvervuiling is vaak onzichtbaar en daardoor realiseren veel mensen zich nog onvoldoende hoeveel troep we inademen. Ik zie het mede als taak van de overheid om de gezondheid van mensen te beschermen. Een goede luchtkwaliteit is geen luxeproduct. Het is essentieel voor een gezond leven voor iedereen.”