De meerderheid van de Nederlanders ervaart veel belemmeringen om bij te dragen aan de energietransitie. Men weet niet wat zij zelf kunnen doen of waar ze informatie kunnen krijgen. Tegelijkertijd maakt diezelfde groep zich wel degelijk zorgen over klimaatverandering, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van Nationaal Klimaat Platform (NKP). Om deze mensen te ondersteunen, is Klimaatstichting HIER gestart met het
SlimmeBuren-overzicht . Via dit overzicht staan al 3000 buren voor elkaar klaar om te helpen op het gebied van energie besparen.
De overstromingen in Limburg, de hittegolven in de zomer, de extreme regenbuien – mensen zien wel degelijk dat er wat aan de hand is op het gebied van klimaatverandering. Ze willen hun woning daarom wel verduurzamen, maar – afhankelijk van de maatregel – ervaart maar liefst 26% tot 60% barrières om hier ook echt aan te beginnen. Vooral bij maatregelen als zonnepanelen, energiebesparende producten en een warmtepomp geeft men aan niet te weten hoe ze dit moeten aanpakken. Ook geeft 56% van de mensen aan dat zij niet precies weten wat ze kunnen doen om hun eigen CO₂-uitstoot te verminderen.
Persoonlijk advies helpt
Het onderzoek laat verder zien dat het burgers helpt als er een concreet handelingsperspectief is voor een energiebesparende maatregel, liefst binnen een persoonlijke context. Uit het onderzoek ‘Van groene koplopers naar de middengroepen’ van Klimaatstichting HIER bleek dit eveneens. Burgers horen graag over een maatregel of actie van anderen, zodat ze weten dat zij niet de eerste zijn en kunnen leren van authentieke en onafhankelijke ervaringen van anderen.
Buren helpen buren
Om bovenstaande reden is Klimaatstichting HIER gestart met het SlimmeBuren-overzicht. Het overzicht geeft buren de mogelijkheid met elkaar in contact te komen over energie besparen. “Iedereen kent wel de ervaring dat je dolblij bent als een buur een betrouwbare aannemer kan aanraden. Of als een buur zelf net zijn of haar zolder geïsoleerd heeft en je met een paar gouden tips verder kan helpen. Om te zorgen dat mensen hiervoor niet afhankelijk zijn van de buurtbarbecue, zijn we het SlimmeBuren-overzicht gestart”, zegt Eva van der Weiden van Klimaatstichting HIER, initiatiefnemer van het overzicht. Dat het werkt en het burencontact hierdoor groeit, blijkt uit de 3000 SlimmeBuren die zich hebben aangemeld – allemaal mensen die bereid zijn hun buren te helpen met hun ervaring en antwoord te geven op hun vragen. Ruim 1200 berichtjes zijn al heen en weer gestuurd tussen de buren.
Actie voor SlimmeBuren met Helga van Leur
Om het burencontact over energie besparen nog meer te laten groeien in Nederland is Klimaatstichting HIER, in samenwerking met Helga van Leur (voormalig weervrouw bij RTL) met de actie ‘Hoe bespaar jij op je energierekening?’ gestart. Helga van Leur: “Ik merk hoe lastig het is betrouwbare, onafhankelijke informatie te vinden. En al heb je de kennis, dan is het nog steeds niet vanzelfsprekend om in actie te komen. Er zijn genoeg beren op de weg. Het kan dan enorm helpen als je buren met hun ervaringen jou net dat extra zetje kunnen geven. Daarom vragen we iedereen met elkaar delen hoe ze energie besparen. Zo kunnen buren elkaar helpen en weet je zeker dat je betrouwbaar advies krijgt. Het is ook nog eens heel fijn een ander te helpen met jouw ervaringen. Kleine moeite, groot plezier!”