Op zoek naar het beste circulaire burgerinitiatief van de provincie Utrecht

Ben jij betrokken bij een circulair bewoners- of burgerinitiatief? Of ken je een goed initiatief? Geef het nu op voor het Kringlogo 2024! Deze prijs wordt jaarlijks door de Natuur en Milieufederaties door heel Nederland uitgereikt, om circulaire initiatieven te ondersteunen. Het winnende initiatief in elke provincie krijgt een trofee, ontvangt een cheque van €100 en krijgt provinciale en landelijke publiciteit. Ook mag de winnaar een jaar lang gebruikmaken van het Kringlogo. Het nomineren van circulaire initiatieven kan t/m 9 februari via de website van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Week van de Circulaire Economie (11 – 16 maart).

Circulaire initiatieven
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft als doel om van Nederland een circulaire samenleving te maken. Hierin bestaat geen afval meer en wordt elk product en elke grondstof opnieuw gebruikt in kringlopen. Het stimuleren van circulaire burgerinitiatieven is hier een belangrijk onderdeel van. Bij zulke initiatieven gaat het niet om zoveel mogelijk winst maken, maar om meerwaarde bieden aan de maatschappij. Dit doen ze door in te zetten op minder kopen, langer gebruiken en hergebruiken, slimmer kiezen en beter weggooien. Voorbeelden zijn concepten zoals Repair Cafés, kledingruilen of voedselafval initiatieven.

Sonja Sars, adjunct-directeur van de NMU: “Bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht geloven we sterk in de kracht van burgerinitiatieven om een duurzame toekomst te realiseren. Met het Kringlogo eren we deze initiatieven als cruciale aanjagers voor de transitie naar een circulaire samenleving. Utrecht barst van creatieve, circulaire ideeën. Het Kringlogo symboliseert deze inspiratie en dient als baken voor de hele regio.”

Kringlogo
Om de circulaire samenleving in Nederland te bevorderen, zetten de Natuur en Milieufederaties in heel Nederland het leukste, mooiste of innovatiefste burgerinitiatief extra in de spotlights met het Kringlogo 2024. In deze jaarlijkse wedstrijd wordt het beste circulaire initiatief van elke provincie gekozen. De winnaar wint een trofee, een cheque van €100 en provinciale en landelijke publiciteit. Ook mag de winnaar een jaar lang gebruikmaken van het Kringlogo. Utrechters kunnen vanaf nu t/m 9 februari hun favoriete circulaire initiatief aanmelden.

Duurzaamheidswinkel Woerden
In 2023 won Duurzaamheidswinkel Woerden het Kringlogo 2023. In deze winkel vind je allerlei handige duurzame snufjes en oplossingen zoals isolatiematerialen, warmtepompen,
zonnepanelen, sedum of infraroodverwarming. Ook kun je spullen ruilen in een ruilkast, lid worden van de puzzelbieb of materialen inleveren in de recyclebar. Wie de opvolger van de Duurzaamheidswinkel Woerden wordt, bepaalt een jury van experts op het gebied van circulariteit, werkzaam bij de Natuur en Milieufederaties. Bij het kiezen van de winnaar letten zij o.a. op circulariteit, innovatie, lokale impact en link met andere duurzaamheidthema’s.

Cookieinstellingen