Gemeente Utrecht bant plastic wegwerpbekers uit Stadhuis en Stadskantoor

dec 14 2023, 14:35 mileu
plastic cup 3147077 1280
Vanaf 1 januari 2024 verdwijnen alle plastic wegwerpbekertjes uit de gebouwen van de gemeente Utrecht. Vanaf het nieuwe jaar worden die niet meer gebruikt en komt er een herbruikbaar alternatief. Dit ondersteunt het doel van de gemeente om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen en uiterlijk in 2050 helemaal geen afval meer te produceren.
“We zijn als gemeente voortdurend op zoek naar manieren om beter om te gaan met grondstoffen en materialen” vertelt wethouder Susanne Schilderman (circulaire economie). “In 2050 wil Utrecht een volledig circulaire stad zijn. Daar past het weggooien van zo’n 3 miljoen bekertjes per jaar echt niet bij. Dus we gooien het roer om! Als je nu bij ons op de koffie komt krijg je geen plastic wegwerpbekertje meer, maar een mok of een hardcup”.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente Utrecht verschillende pilot-onderzoeken gedaan naar alternatieven voor de wegwerpbekertjes. Het bannen van de bekertjes verlaagt het gebruik van grondstoffen en de CO2-uitstoot. In de huidige wegwerpbekers zit een laagje plastic, bedoeld om te zorgen dat de bekertjes niet in elkaar zakken als er vloeistof in gedaan wordt. Sinds eind 2022 zijn de koffiebars in het Stadhuis en Stadskantoor al overgestapt op herbruikbare hardcup-bekers. Sindsdien zijn er al 125.000 koffiebekers bespaard. Hardcups zijn al bij minimaal vijf keer gebruik duurzamer dan papieren bekers, en kunnen tot wel 200 keer gebruikt worden.
Vanaf 1 januari zullen in het Stadhuis, Stadskantoor en de wijkbureaus de wegwerpbekers met plastic niet meer beschikbaar zijn bij de koffieautomaten. Als alternatief kunnen werknemers een eigen beker gebruiken. Iedere werknemer kan eenmalig een hardcup van de gemeente krijgen. Voor gasten zullen andere (herbruikbare) bekers bij de koffieautomaten beschikbaar zijn.
Utrecht circulair in 2050
Het bannen van de plastic bekers is één van de maatregelen die de gemeente neemt om circulairder te zijn. In november presenteerde de gemeente de Visie Utrecht Circulair 2050
, waar Utrechters nu op kunnen reageren. In deze visie wordt een circulair toekomstbeeld geschetst: naast hergebruik van bekers en bakjes worden in 2050 bijvoorbeeld ook bouwmaterialen hergebruikt, laten inwoners hun spullen repareren bij repair cafés en zijn de ondergrondse containers voor restafval niet meer nodig. Wethouder Schilderman: “Met maatregelen zoals het bannen van de plastic bekertjes maken we zelf stappen en hopen we het goede voorbeeld te geven aan anderen in de stad. We hebben met verschillende grote bedrijven in de stad al bijeenkomsten georganiseerd om hen te helpen deze stap ook te maken. De manier waarop we grondstoffen nu langzaam uitputten is niet houdbaar, en daar kun je al iets in betekenen door een herbruikbare beker te gebruiken. Alleen samen kunnen we de stad worden die Utrecht in 2050 wil zijn: een stad zonder afval. Vanaf 1 januari komen we daar weer een stapje dichterbij!”