Storing op rioolwaterzuivering De Bilt leidt tot vissterfte in De Bilt en Utrecht

Foto: Stichtse Rijnlanden

Door een storing afgelopen weekend bij de rioolwaterzuivering De Bilt is er in De Bilt rioolwater in het oppervlaktewater gestroomd. Dit is vermoedelijk de oorzaak van vissterfte en naar adem happende vissen in de Biltse Grift in De Bilt en in Utrecht. Ook in de Weerdsingel in Utrecht zijn dode vissen aangetroffen. Dit komt doordat het zuurstofgehalte van het water te laag is. De waterschap is druk bezig met het opruimen van de dode vissen.

Door het aanzetten van gemaal Sandwijck in De Bilt probeert De Stichtse Rijnlanden de doorstroming op de Biltse Grift zo veel mogelijk te vergroten. Ook het weer helpt een handje: de regen verdunt het water en zorgt ervoor dat het water sneller doorstroomt en ververst wordt. Een aannemer ruimt in opdracht van de waterschap de honderden dode vissen op.
De waterschap verwacht dat het water over één tot twee weken weer net zo schoon is als voor dit incident. Intussen doet de waterschap onderzoek om scherp te krijgen hoe het kon gebeuren dat de rioolwaterzuivering zo lang niet heeft gewerkt.

Cookieinstellingen