Portaal en BAM Wonen verduurzamen 116 sociale huurwoningen Ibisdreef

Foto: Portaal

In opdracht van woningcorporatie Portaal is BAM Wonen gestart met het verduurzamen van 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Meer dan 80% van de bewoners stemde in met het plan om hun portiekflat uit eind jaren zestig energiezuiniger en gasloos te maken. De oplevering van deze flat aan de Ibisdreef staat gepland voor april 2023.

Voor BAM Wonen is dit het tweede project als partner in de ketensamenwerking met Portaal voor hoogbouwflats in Utrecht Overvecht. De verduurzaming zorgt voor gasbesparing en reduceert de CO2-uitstoot. Doelstelling van Portaal is om sociale huurwoningen te verduurzamen naar label A waarbij de warmtevraag gemiddeld onder de 160 kWh/m2 is. Daarmee maken we de flats toekomstbestendig en onderhoudsvriendelijk voor een nieuwe verwachte exploitatieduur van veertig jaar. De continuïteit in samenwerking maakt het mogelijk deze doelstellingen efficiënt en op een goede manier te realiseren.
Petri Bosch, senior projectmanager bij Portaal: ‘dit project is onderdeel van een trein. Dat betekent dat we alle projecten achter elkaar in een soort van trein renoveren. Zodra de Nigerdreef klaar was, konden we direct starten met de Ibisdreef. We gebruiken 3 jaar lang dezelfde bouwplaats.’
Door betere isolatie en ventilatie zijn de woningen na verduurzaming energiezuiniger. De woningen gaan van energielabel C, D, E of G naar een label A of A+. Het wooncomfort is straks hoger en het energieverbruik lager. ‘De grootste winst voor bewoners is dat ze veel energie gaan besparen. Een groot voordeel voor hun wooncomfort is dat het na de verduurzaming minder tocht in huis. Ook omdat we speciale ventilatieroosters toepassen voor hoogbouwflats’, aldus Edwin van den Hengel, projectmanager Renovatie Concepten bij BAM Wonen.
De energetische werkzaamheden bestaan uit het vervangen van bestaande houten kozijnen door kunststof kozijnen met zelfregelende susroosters en HR++ glas. Alle woningen krijgen een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De woningvloeren van de eerste verdieping en de buitenzijde van de voor- en achtergevels worden geïsoleerd evenals het nieuwe metselwerk aan de kopgevels.
Ook alle toiletten worden vernieuwd. Wanneer een badkamer verouderd is, vervangt BAM Wonen deze.
De flats in Overvecht zijn aangesloten op stadswarmte. De woningen zijn straks gasloos. Alle woningen krijgen een nieuwe keuken met inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset.

Lees ook:

Portaal en BAM Wonen verduurzamen 174 woningen aan de Nigerdreef

Reacties

Cookieinstellingen