Gemeenteraad stemt in met ambitieus plan gezonde lucht

Foto: Pixabay

Deze ochtend, donderdag 10 december, stemde de gemeenteraad in met nieuwe maatregelen voor gezonde lucht, die ervoor zorgen dat Utrecht sneller voldoet aan de strenge normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De milieuzone voor dieselauto’s wordt strenger, de snorfiets gaat naar de rijbaan en er komen eisen aan schonere bouwwerktuigen en een voorlichtingscampagne voor houtstook.  

Het strenger en groter maken van de milieuzone moet bijdragen aan schonere lucht in de hele stad. In de plannen wordt de milieuzone strenger én – als het nodig blijkt – op termijn ook vergroot tot aan de snelwegring. Voor de auto’s die straks niet meer de milieuzone in mogen komt er een sloopregeling met subsidie. GroenLinks en de PvdA willen graag dat een deel van het bedrag gereserveerd wordt voor mensen met weinig geld, zodat zij niet achter het net vissen wanneer het potje leeg is. Een voorstel van beide partijen om Utrechters met een U-pas extra te steunen werd overgenomen door de wethouder.  
De verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan is een langgekoesterde wens van GroenLinks en D66. In een deel van de stad gaat dit nu gebeuren.
Houtrook is slecht voor de luchtkwaliteit en met name longpatiënten hebben hier erg last van. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van. Utrecht gaat daarom een voorlichtingscampagne opzetten om schoon stoken aan te moedigen. Er komt voor mensen die last hebben van houtrook meer informatie over welke hulp zij kunnen krijgen bij een gesprek met hun buren hierover. Ook komt er een subsidieregeling voor het verwijderen van een stookkanaal. En er komen experimenten met een houtstookarme wijk.  

Reacties