Climate Challenge in de provincie van start

Foto: provincie Utrecht

Gedeputeerde Huib van Essen heeft op 12 oktober een Climate Challenge op Twitter en zijn Facebook- en Linkedin-account gelanceerd. Hij daagt de wethouders van de provincie Utrecht uit om te laten zien wat er allemaal gaande is op het gebied van energie besparen en duurzame opwek.

Op veel plekken in de provincie Utrecht zijn gemeenten, inwoners en bedrijven al volop bezig om energiezuiniger te leven en te werken en om duurzame energie op te wekken. Met deze Climate Challenge tijdens de Utrechtse Klimaatweken wil Van Essen deze initiatieven een podium geven. De animo onder Utrechtse gemeenten is groot: 25 gemeenten doen mee.
Huib van Essen: “Super dat zoveel wethouders de handschoen hebben opgepakt en mee willen doen! Er zijn bij gemeenten zoveel mooie initiatieven voor de energietransitie. Heel inspirerend en leerzaam om die op deze manier met elkaar te delen.” Van Essen koos voor een challenge via social media. “Voordeel is dat een filmpje dan niet perfect hoeft te zijn. Een enthousiast vertellende wethouder, een inspirerend voorbeeld en een mobiele telefoon: meer heb je niet nodig.”
Gisteren deed Van Essen de aftrap met de hashtag #climatechallenge en daagde hij wethouder Astrid Janssen van Amersfoort uit om in een minuut te laten zien hoe zij haar inwoners verleidt om duurzamer te leven. Nadat Janssen dat had laten zien, daagde zij aan het einde van haar filmpje wethouder Hugo Prakke van Baarn uit om te tonen hoe zijn gemeente aardgasloos huizen gaat verwarmen, enzovoort.
Van Essen: “Van een aantal gemeenten heb ik al gehoord welk project zij willen laten zien tijdens de challenge. Er is een gemeente die een energievoucher heeft ontwikkeld in samenwerking met doe-het-zelfbedrijven, een ander bouwt energieneutrale sociale woningen, een derde ondersteunt energieambassadeurs die inwoners helpt hun huizen te verduurzamen. Ik ben heel benieuwd wat er nog meer naar boven zal komen, de komende weken!”
De Climate Challenge trekt in 25 werkdagen op alfabetische volgorde van plaatsnamen kriskras door de provincie. Op vrijdag 13 november eindigt de challenge in Zeist, bij wethouder Wouter Catsburg.
Daarnaast is tijdens de Utrechtse Klimaatweken op de website van de provincie elke week een inspiratiefilmpje te zien van een docent, inwoner, bedrijventerrein of energiecoöperatie die allemaal op hun eigen manier –  en in een aantal gevallen met hulp van de provincie Utrecht – aan het verduurzamen zijn. Van Essen: “Al deze voorbeelden geven mij positieve energie. Ik hoop dat veel mensen, organisaties en bedrijven zich erdoor laten inspireren!”

Reacties

Cookieinstellingen