Gisteravond ging de dertiende editie van SPRING Performing Arts Festival van start in de Stadsschouwburg Utrecht. Na een statement van artistiek directeur Grzegorz Reske over het festivalthema WE ARE EXHAUSTED en de staat van de wereld, hielden de voorstelling Magic Maids van Venuri Perera en Eisa Jocson en de voorstelling Wasted Land van Ntando Cele het SPRING publiek een pijnlijke spiegel voor: verandering hebben we toch écht zelf in de hand.
De komende negen dagen, tot en met 31 mei, zijn er op SPRING festival naast theater en dans ook kunstinstallaties, muziek, gesprekken, en meer.
Naast de openingsvoorstellingen van Perera/Jocson en Cele, was ook de installatie Motus Mori PERPETUUM van Katja Heitman, en de performance Laborious Walks van Ely Daou onderdeel van de opening in de Stadsschouwburg. Artistiek directeur van SPRING Grzegorz Reske vertelt in zijn openingswoord over het thema WE ARE EXHAUSTED hoe het publiek van SPRING een verantwoordelijkheid draagt:
"We hebben meer dan honderd kunstenaars uitgenodigd om uitputting vanuit alle mogelijke perspectieven te bespreken…
Om kritisch naar het verleden te kijken.
Om het heden te bespreken.
Om mogelijke toekomsten te oefenen.
We willen ervoor zorgen dat dit ook gebeurt met oog voor de uitgeputte lichamen en geesten die niet bij ons kunnen zijn vanwege verschillende omstandigheden – om ook aan hen te vragen: “Ben je uitgeput, en hoe draag ik bij aan jouw uitputting?”
Magic Maids en Wasted Land vroegen hun publiek pijnlijke vragen over respectievelijk de uitbuiting van migrantenwerkers en fast fashion die vooral wordt gedumpt in het Globale Zuiden: wat is jouw rol?
VERDER TE ZIEN OP HET FESTIVAL
Twee dansvoorstellingen in de grote zaal van de schouwburg die nog op de agenda staan zijn UIRAPURU van maker Marcelo Evelin/Demolition Incorporada en Kill me van Marina Otero.
UIRAPURU verbeeldt een betoverende wereld van de Braziliaanse bossen en de legende van de Uirapuru-vogel, een man die in een vogel verandert. De voorstelling gaat over eeuwen van koloniale onderdrukking en de poging om inheemse culturen uit te wissen, maar ook over hun veerkracht.
Otero keert met Kill me terug op SPRING na het eerdere succes van Fuck me (SPRING 2022). In deze nieuwe voorstelling gaat Otero, samen met haar dansers en Nijinsky, opnieuw op zoek naar menselijke kwetsbaarheid en emotie. Met hun lichamen en stemmen creëren ze een gelaagde wereld waarin ze zowel hun eigen waanzin als de chaos van de werkelijkheid omarmen. Duits dagblad Die Welt schreef erover: "[Marina Otero] sleept je mee in een maalstroom van grote kunst waarin niets blijft zoals het was en waarin je aan het einde alleen maar verbaasd in je ogen kunt wrijven en vermoedt dat je je deze avond nog lang zult herinneren."
SPRING COPRODUCTIES
SPRING coproduceert ook werk, onder andere:
last portrait van de jonge makers ashleyho + domeniknaue is een performance in een installatie, ergens tussen een tuin, een ziekenhuis, en een begraafplaats. Omringd door een archief van persoonlijke documenten, verzameld door de jaren heen, zoeken ze hun weg door het landschap van verlies.
Call me Jay van Agata Maszkiewicz is een dansvoorstelling over creatie voorbij het menselijke. Twee dansers en een computergestuurde lichtbron bewegen samen—maar wie leidt, wie volgt, en wie bepaalt?
Een gedrukt boek en een soundscape komen samen in een tijdelijke gemeenschap in Me, Le Corbusier, and a friend van David Bergé / Time Based Editions . De audio voert het publiek langs adembenemende foto’s en het verhaal van twee jonge mannen, waarvan één later de beroemde architect Le Corbusier zal worden, op hun zeven maanden durende reis naar ‘de Oriënt’ in 1911.
INSTALLATIES EN MEER
The Liminal is een interactieve kunstinstallatie van alaa minawi. Geïnspireerd door de Arab Futurist movement, duikt alaa minawi in machtsstructuren en mogelijkheden om te reflecteren op onze huidige systemen. Het heden werkt niet langer. Een groep individuen heeft ervoor gekozen alles achter zich te laten en zich terug te trekken binnen een muur. Daar, tussen de buizen en kabels, leven en floreren ze. Af en toe drukken ze zich tegen het oppervlak om in de oren te fluisteren van degenen die nog buiten zijn.
Su WenChi presenteert de VR-ervaring Sensing Dark Matter, die de grenzen van onze perceptie verkent en de deur opent naar een wereld waarin donkere materie waarneembaar wordt. Hiervoor werkte zij samen met de meest vooraanstaande natuurkundelaboratoria.
Naast de voorstellingen en installaties in theaters, zijn er meer installaties en voorstellingen op ongebruikelijke locaties en in de openbare ruimte, zoals Utrecht Centraal, Domplein, de Bibliotheek Neude, restaurant LE:EN, Janskerkhof, en voor het eerst in TivoliVredenburg met de voorstelling METCH van Ivo Dimchev en een afsluitingsconcert door de punkband SIKSA, wat gratis toegankelijk is.
Kaartprijzen voor SPRING zijn bewust laag, inclusief voordelige dagtickets en passe-partouts, en meerdere installaties en voorstellingen werken met een pay-what-you-want-systeem. Kaartverkoop en de volledige programmering is te vinden op springutrecht.nl.