Provinciale Staten hebben de uitgangspunten voor het steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector goedgekeurd. Culturele Instellingen die door de gevolgen van de coronacrisis zwaar zijn getroffen kunnen in aanmerking komen voor een van de regelingen uit het steunpakket. De eerste regeling wordt vandaag, 16 juli, opengesteld. Vanaf deze datum is het mogelijk om een aanvraag in te dienen.
Het
steunpakket kent een bedrag van 6 miljoen euro. Dit is een flink bedrag, maar niet genoeg om de hele Utrechtse cultuur- en erfgoedsector te ondersteunen. De provincie heeft in overleg met gemeenten en culturele instellingen regelingen voor steun ontwikkeld die op verschillende momenten worden opengesteld. Per regeling wordt aan de hand van diverse uitgangspunten gekeken welke culturele instellingen in aanmerking komen. Deze uitgangspunten kunnen bijvoorbeeld zijn: toekomstbestendigheid, commitment van gemeenten, regionaal belang van de instelling, relatie van de instelling met het provinciale beleid, tonen van cultureel ondernemerschap en zoveel mogelijk regionale spreiding. Binnen het steunpakket werkt de provincie samen met andere overheden en fondsen.
Het steunpakket bestaat uit de volgende regelingen:
-Innovatieregeling
is een gezamenlijk initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het K.F. Hein Fonds, het Elise Mathilde Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, de gemeente Amersfoort, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht. De initiatiefnemers hebben een innovatiefonds opgericht om de culturele sector in de provincie te versterken en een extra impuls te geven om nieuwe wegen te verkennen. Zij geloven dat innovatie en transformatie noodzakelijk zijn om sterker uit de coronacrisis te komen. Hiervoor is een website ontwikkeld waar instellingen meer informatie kunnen vinden en een aanvraag kunnen indienen vanaf 16 juli 2020.
-Opstartregeling
Deze regeling biedt een praktische oplossing voor instellingen die kosten moeten maken om zich aan te passen aan de 1,5 meter samenleving. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een spatscherm of een pinautomaat, de invoering van een reserveringssysteem of de aanpassing van zalen. Ook is het mogelijk om advies in te winnen. Bijvoorbeeld een deskundige die adviseert over aanpassingen in de bedrijfsvoering en/of programmering of bij het aanvragen van fondsen en subsidies. Via het subsidieloket van de provincie kan vanaf 15 augustus tot 1 oktober 2020 een aanvraag worden ingediend.
-Overbruggingsregeling
Met deze regeling wordt tegemoet gekomen aan instellingen die financiële schade hebben opgelopen door de coronacrisis. Bijvoorbeeld door het sluiten van hun deuren of dat ze minder bezoekers konden ontvangen. De hoogte en verstrekking van de subsidie wordt door een onafhankelijke adviescommissie beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar zoveel mogelijk regionale spreiding. Ook is commitment van de gemeenten essentieel. Medio september wordt door Provinciale Staten, in commissieverband, nog over de regelingen gesproken. De regeling wordt naar verwachting 1 oktober opengesteld.
Rijksregeling met cofinanciering provincie en gemeenten
Eind mei heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geld beschikbaar gesteld voor niet-rijksgesubsidieerde instellingen met een landelijke uitstraling. Met alle Utrechtse gemeenten is onderzocht welke regionale instellingen hiervoor in aanmerking konden komen. Voor de provincie Utrecht ging het in totaal om 13 instellingen uit de gemeente Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein, Houten en Zeist. Om aanspraak te kunnen maken op de rijksmiddelen, stellen de gemeenten en de provincie samen 50 procent van het te compenseren bedrag van de instellingen beschikbaar wanneer de aanvraag wordt toegewezen. In dat geval kunnen deze instellingen geen aanspraak meer maken op de overbruggingsregeling van de provincie. Als alle aanvragen worden toegewezen is de bijdrage vanuit de provincie hiervoor ruim 1,5 miljoen euro. Deze regeling is inmiddels gesloten.