In de jaren 90 verbleven veel mensen die dakloos en verslaafd waren in en rondom het winkelcentrum Hoog Catharijne en het stationsgebied, met name in de expeditie-tunnel. Om destijds de zeer schrijnende problematiek het hoofd te bieden, kwam Utrecht met een aanpak: hard en sociaal, met zowel repressie als huisvesting, straatwerk, ruimtes voor drugsgebruik, hostels en andere opvanglocaties voor deze groep mensen. In 2025 is het een kwart eeuw geleden dat de Utrechtse aanpak startte en de tunnel onder Hoog Catharijne werd gesloten. Ter herinnering aan deze tijd is op 5 februari 2025 het kunstwerk ‘Het Vergeten Bestaan’ onthuld, naast de beruchte tunnel aan de Smakkelaarskade.
Wethouder Rachel Streefland: "Het is goed om stil te staan bij de situatie van toen én daarbij scherp te blijven op de situatie van vandaag de dag. Want ook nu zien we zorgelijke ontwikkelingen, zoals druk op de opvang en ook op straat meer dakloosheid. Een onwenselijke situatie, zowel voor de veiligheid en gezondheid van deze mensen, als voor de overlast en onveiligheid die dit meebrengt voor de samenleving.”
Het Vergeten Bestaan
Het kunstwerk 'Het vergeten Bestaan' is gemaakt door Lucas Mergler. Het werk verbeeldt een kwetsbaar mensfiguur in slaaphouding, liggend op de grond. Zoekend naar geborgenheid en een veilige plek in de helse tunnel. Op de buitenkant van het kunstwerk zijn afdrukken te zien van kartonnen dozen, oude kranten en stukken doek. Spullen die warmte en bescherming kunnen bieden aan mensen die op straat leven.
Samenwerking
Belangenorganisaties kwamen in 2016 met het idee voor een kunstwerk en deze wens werd door de stad omarmd. Voor het maken van het kunstwerk heeft de gemeente samengewerkt met stichting Rechtop, stichting Goud en met (oud-)studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Het kunstwerk is betaald met een bijdrage uit het Utrechtse Initiatievenfonds.
Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/kunstwerktunnel