In the Name of Love. Over kunst en liefde in Museum Catharijneconvent

11 jul , 15:43 Kunst & Cultuur
2Christus en Johannes de Doper als kinderen
Atelier Joos van Cleve Museum Catharijneconvent

Vanaf deze zomer schittert de liefde in Museum Catharijneconvent. De tentoonstelling In the Name of Love. Over kunst en liefde (12 juli 2025 t/m 1 maart 2026) is een verrassende reis langs de vele facetten van liefde in de collectie van Museum Catharijneconvent. Van vurige passie en naastenliefde tot spirituele toewijding en de schaduwzijdes van liefde zoals haat en verdriet. Oude, moderne en hedendaagse kunstwerken komen op verrassende wijze samen. Met werk van gerenommeerde kunstenaars als Helen Verhoeven, Kenneth Aidoo, Marc Mulders, Paul Derrez, Jan Toorop, Joos van Cleve, Ossip Zadkine en Pieter Lastman. Veel kunstwerken zijn voor het eerst te zien.

Liefde, in al haar vormen en uitingen, is een van de meest fundamentele, krachtige en verbindende menselijke emoties. In veel religies is liefde een belangrijke pijler. Zo is de Bijbel doordrenkt met teksten over de betekenis van liefde. Maar ook met teksten over het gebrek eraan en de gevolgen daarvan. Deze en andere verhalen uit de christelijke traditie zijn al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars. En ook de nieuwe generatie kunstenaars grijpt vaak – direct of indirect – terug op deze verhalen. De gelaagdheid en rijkdom van het thema liefde is terug te zien in de collectie van Museum Catharijneconvent.

In the Name of Love verkent de liefde vanuit vijf invalshoeken: naastenliefde, familie, relaties, lichamelijkheid en spirituele liefde. Elk thema vertrekt vanuit een hedendaags of modern kunstwerk dat een verrassende dialoog aangaat met werken uit verschillende tijden. Zo ontstaat een tentoonstelling die ruimte geeft voor interpretatie, herkenning, verwondering en twijfel. Geen vaste route, geen pasklare antwoorden: In the Name of Love nodigt je uit om te dwalen langs verschillende verschijningsvormen van liefde. Wat is herkenbaar, wat raakt je en wat schuurt? En wat zegt deze kunst over hoe wij vandaag de dag naar liefde kijken?

Denkoefeningen

Liefde is een universeel begrip, maar dat betekent niet dat er universeel naar gekeken wordt. Via filosofische denkoefeningen nodigen we bezoekers uit om actief te reflecteren en te voelen. Zo stimuleert het museum het gesprek en daagt bestaande ideeën over liefde uit. Hiervoor werkten het museum samen met Linda van Denderen, trainer in praktische filosofie en (programma)maker van denkervaringen.

Voor het eerst te zien

Alle kunst in de tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van Museum Catharijneconvent of is in langdurige bruikleen aan het museum. Meerdere werken zijn voor het eerst te zien. Zo toont het museum de recente aanwinsten Adam and Eve, 2025 en Jezus Christ 2025 van kunstenaar Kenneth Aidoo en het werk Jésus à l’Hôpital van Wout Herfkens uit 2021.Ook toont het de ‘condoommonstrans’ die kunstenaar en zilversmid Paul Derrez in 2004 aan het museum schonk. Het werk kijkt kritisch naar de relatie tussen kerk en seksualiteit.

Uitgebreid lezingen- en activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid programma met activiteiten geprogrammeerd. Zo zijn er lezingen over onder andere de liefde in de middeleeuwen, erotiek, mythes rondom moederliefde en de tradities rondom Sint-Valentijn. Ook kan je artist talks bijwonen en is er een socratisch gesprek met de titel Lets talk about love. Kijk voor meer informatie op www.catharijneconvent.nl

Gastconservator

In the Name of Love is samengesteld door kunsthistorica en gastconservator Irene Constandse. Eerder was zij medesamensteller van de tentoonstelling Maria (2017) in Museum Catharijneconvent. Het ruimtelijk ontwerp is van de hand van Mirella Sahetapy, die onder andere de tentoonstelling Mystiek Moluks (2022) voor het museum vormgaf. Voor de nieuwe tentoonstelling is grotendeels gebruikgemaakt van materialen uit eerdere presentaties, in lijn met de ambitie van Museum Catharijneconvent om hergebruik en duurzaamheid te stimuleren.