Het Huis Utrecht gaat dicht

26 aug , 16:29 Kunst & Cultuur
het huis utrecht

Deze zomer werd bekend dat ook Het Huis Utrecht voor de cultuurnota Gemeente Utrecht 2025-2028 “onder de zaaglijn” was terechtgekomen. Concreet houdt dit in dat de Gemeente Utrecht Het Huis als plek voor ontwikkeling van theatertalent laat vallen. Het Huis krijgt geen gemeentelijke subsidie meer en gaat daarom dicht.  Hoewel de community in en rond Het Huis hierover in diepe rouw is, wil deze werkplaats voor theatermakers de gedwongen sluiting niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Een leeg Huis dreigt een nieuwe schandvlek voor Utrecht te worden”, stelt directeur-bestuurder Rebecca Sigmond.

Sigmond en haar team hebben in de achterliggende periode hard gewerkt om te kijken wat er nog te redden viel. Het Huis heeft 50% eigen inkomsten en is voor de overige 50% grotendeels afhankelijk van de Gemeente Utrecht. Er is diepgaand onderzocht welke opties er nog waren in deze noodsituatie. Rebecca Sigmond: “Helaas hebben we geen reële alternatieven kunnen vinden en zijn we dus genoodzaakt Het Huis definitief te sluiten.”

Tijdens de komende start van het nieuwe culturele seizoen gaat Het Huis nog even open, met als doel om einde van dit jaar waardig te gaan sluiten. De geplande programmering zal de komende maanden nog plaatsvinden (waaronder Club Huis in september) en aansluitend zal er een passend programma worden gemaakt om elf jaar Het Huis eervol af te ronden. Dit zal onder meer bestaan uit een evenement voor professionals en makers, maar ook uit een publiek toegankelijk evenement waar alle betrokkenen hun boosheid en verdriet een plek kunnen geven.

Het Huis Utrecht kent een rijke geschiedenis van meer dan 25 jaar en is voortgekomen uit Huis en Festival a/d Werf. Het festival is na een aantal edities ingetrokken in het oude schoolgebouw aan de Boorstraat waar de voorstellingen werden geproduceerd. Eerst antikraak en daarna is het pand met subsidie opgeknapt tot een productiehuis met een theaterprogrammering. Door grote bezuinigingen onder staatssecretaris Halbe Zijlstra konden Huis en Festival a/d Werf niet langer in hun huidige vorm voortbestaan. Het festival fuseerde met Springdance en werd SPRING. Samen met Guido Besselink vormde Cobie de Vos, later directeur- bestuurder, het Huis a/d Werf om tot Het Huis Utrecht. In samenwerking met onder andere de HKU en Universiteit Utrecht creëerden ze een ontmoetingsplek voor jonge makers en kunstprofessionals.