'Bling' toont recent paillettenwerk van Carel Blotkamp in Centraal Museum

25 feb , 11:39 Kunst & Cultuur
bling liberace 2025 carel blotkamp
Tim Eshuis

Kunstenaar Carel Blotkamp (Zeist, 1945) toont vanaf 1 maart werken uit de afgelopen tien jaar in het Centraal Museum in Utrecht. Met blinkende pailletten als materiaal schildert hij met licht en kleur en laat daarin een verfijnd vakmanschap zien. De tentoonstelling Bling brengt een eerbetoon aan door Blotkamp bewonderde kunstenaars, maar haalt de kunst tegelijk van haar voetstuk. 

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Het Centraal Museum heeft een bijzondere band met Carel Blotkamp: maar liefst zeventien van zijn werken zijn onderdeel van onze collectie. Bovendien is Blotkamp als kunsthistoricus al lange tijd nauw betrokken bij het museum. Deze solotentoonstelling in Utrecht Lokaal voelt als een bekroning op onze samenwerking, die hopelijk nog lang mag duren.”

Pailletten

Carel Blotkamp is schilder, maar gebruikt al 25 jaar voornamelijk pailletten als zijn materiaal. Hij gebruikt ze zoals een schilder verf gebruikt: om kleur te geven, accenten te leggen of een sfeer te benadrukken. Vaak legt Blotkamp de pailletten in strakke lijnen dwars over een bestaand beeld heen, zorgvuldig afgestemd op de kleuren maar met een geheel eigen compositie. Soms volgen de pailletten juist de organische lijnen van een bestaand beeld. Door het weerkaatsende (dag)licht dat in het Utrecht Lokaal naar binnen valt, komen de werken glinsterend tot leven. 

Clichés uit de kunstgeschiedenis

De kunst zelf is het belangrijkste onderwerp in het werk van Carel Blotkamp: hij hergebruikt kunstwerken uit het verleden, maar ook theorieën, uitspraken en clichés over kunst en kunstenaarschap. Zo zijn in Bling beroemde kunstwerken van Claude Monet te herkennen naast titels van muziekstukken, Japanse stofpatronen, toeristische hoogtepunten en sfeerbeelden van de natuur. Zijn werk is tegelijkertijd een bevestiging van en een commentaar op bestaande opvattingen over kunst en schoonheid.

Ironie

Blotkamp heeft altijd verschillende rollen gecombineerd: die van kunsthistoricus, criticus en kunstenaar. Voor hem zijn dat geen gescheiden werelden, maar bezigheden die elkaar voeden. De kunstwerken die hij als kunsthistoricus bestudeerde, maken - hoewel soms met enige ironie - onderdeel uit van zijn artistieke oeuvre. Kunst is voor Blotkamp niet alleen als onderwerp van studie interessant, maar maakt deel uit van ons menszijn, onze natuurlijke behoefte aan schoonheid en onze neiging onze levens te verrijken met beelden die betekenis voor ons hebben.

Bling & Bling Bling

Gelijktijdig aan Bling presenteert Blotkamp een overzicht van werken uit de afgelopen 25 jaar in Andriesse-Eyck Gallery in Amsterdam, onder de naam Bling Bling. Ter gelegenheid van beide tentoonstellingen verschijnt de publicatie Bling & Bling Bling, waarin een overzicht van zijn werk uit de laatste 25 jaar is opgenomen. Het boek is te koop in de museumwinkel van het Centraal Museum.

Over Carel Blotkamp

Behalve als kunstenaar, is Blotkamp altijd nauw bij het Centraal Museum betrokken geweest als autoriteit op het gebied van onder anderen Pyke Koch, De Stijl en de naoorlogse kunststromingen. Tijdens zijn studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, start Blotkamp in 1967 als kunstcriticus bij Vrij Nederland, waar hij zich vooral richt op de eigentijdse kunst. Vanuit een aanstelling aan de Universiteit Utrecht verdiept hij zich in avant-gardes van de twintigste eeuw. In 1973 opent in het Centraal Museum een tentoonstelling over abstracte kunst, gemaakt door studenten van het kunsthistorisch instituut van de Universiteit Utrecht onder leiding van Carel Blotkamp en Evert van Uitert. Van 1982 tot 2007 werkt Blotkamp als hoogleraar in de kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Blotkamp exposeerde verschillende keren in het Centraal Museum. 

Utrecht Lokaal

In Utrecht Lokaal laat het Centraal Museum recent en soms speciaal voor de tentoonstelling gemaakt werk zien van Utrechtse kunstenaars in de door Krijn de Koning ontworpen ruimte.