Ansuya Blom in Landhuis Oud Amelisweerd

Foto: Ansuya Blom

Van 23 maart tot en met 30 juni 2024 is de solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Ansuya Blom (Groningen, 1956) te zien in Landhuis Oud Amelisweerd. In de historische kamers van het landhuis is de serie …daß dieser Mensch… voor het eerst op zo’n omvangrijke manier te zien, op een speciaal voor de tentoonstelling ontworpen installatie. Ook zijn er verschillende films van Blom te zien, waaronder het niet eerder vertoonde Misty Man (2024). De tentoonstelling is onderdeel van een vijfjarig partnerproject met Hartwig Art Foundation.

In de afgelopen veertig jaar bouwde Ansuya Blom een oeuvre op waarin ze de grenzen van de innerlijke belevingswereld verkent. Dit komt terug in haar tentoonstelling Ansuya Blom • Solo, waarbij ze met behulp van tekeningen, collages, films en een installatie de complexe relaties van de mens met zichzelf, de ander en de buitenwereld ontrafelt. 
Zo toont Blom een groot deel van de serie …daß dieser Mensch…. De kunstenaar startte in 1988 met de collages en tekeningen uit deze serie, die de relatie tussen het innerlijk en uiterlijk verbeeldt. Het menselijke silhouet vormt de basis waar Blom steeds op een andere manier overheen tekent en schildert. Tot op heden worden er steeds toevoegingen gedaan aan de serie. In de kamers van Landhuis Oud Amelisweerd zijn de tekeningen te zien op een omvangrijke, speciaal ontworpen installatie die dwars door het landhuis loopt. De installatie doorsplijt de kamers, maar vormt ook een rode, verbindende draad.
 
Misty Man
De niet eerder vertoonde film Misty Man schetst een portret van een man die beschuldigd wordt van diefstal. De film wisselt 8mm-beelden uit de jaren vijftig af met meer recente opnames die Blom in Suriname en Nederland maakte. We horen een vrouw die een brief voorleest uit het boek Disorderly Families (1982) van Arlette Farge en Michel Foucault. Dit boek bestaat uit brieven uit de archieven van de Bastille: vaak smeekbeden aan de rechter om echtgenoten of kinderen op te sluiten omdat zij de familie kwelden. Daarnaast is een stem te horen die een inheems Amerikaans strijdlied voorleest van de White Horse Society van de Dakota.
Naast Misty Man zijn ook de zwart-wit films SPELL (2012) en Hither come down on me (2007) te zien.
 
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over het werk van Ansuya Blom, uitgegeven door Jap Sam Books en vormgegeven door Carolina Aboarrage van Studio Kader, met bijdragen van conservator Laurie Cluitmans, Patrick Flores, Hendrik Folkerts, Yolande Zola Zoli van der Heide en Monika Szewczyk. Het boek is te koop in de museumwinkels van Landhuis Oud Amelisweerd en het Centraal Museum. 

Ansuya Blom
Ansuya Blom studeerde aan De Ateliers ’63 en behaalde een master in psychoanalytische studies. Haar interesse in de menselijke psyche komt terug in haar werk als kunstenaar. Films van Blom waren eerder te zien tijdens IFFR en IDFA, maar ook in MOMA in New York. Haar werk is onderdeel van vaste museumcollecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam en Tate Modern in Londen. Ook het Centraal Museum bezit meerdere tekeningen en collages van Blom. Een selectie hiervan is momenteel te zien in Collectie Centraal, de vaste collectiepresentatie van het museum.

Landhuis Oud Amelisweerd
Stichting Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht. Stichting Landhuis Oud Amelisweerd zorgt voor de publieke toegankelijkheid van dit unieke rijksmonument en bouwt samen met Utrechtse makers en instellingen aan een interessante programmering op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

De vijfjarige programmering van het Centraal Museum in Landhuis Oud Amelisweerd is een partnerproject met Hartwig Art Foundation. Ansuya Blom is de vijfde kunstenaar in deze reeks. Eerder verwelkomde het landhuis de kunstenaars Amie Dicke, Marijke van Warmerdam, Hannah van Bart en Han Schuil. In het najaar van 2024 volgt een tentoonstelling van Rory Pilgrim. 

Cookieinstellingen