Domcantorij zingt Marcuspassie van Charles Wood in de Domkerk

Foto: Dirk Kayaert

Op zaterdag 16 maart aanstaande, om half vier in de middag, vindt een bijzonder concert plaats binnen de reeks passiemuziek van de Zaterdagmiddagmuziek Domkerk. Onder leiding van Domcantor Remco de Graas zal de Domcantorij optreden, begeleid door Domorganist Jan Hage en een ensemble van getalenteerde solisten, waaronder Nanette Mans (sopraan), Dierick Aartsen (evangelist) en Wessel van der Ham (Jezus). Samen zullen zij een integrale uitvoering presenteren van de Marcuspassie, gecomponeerd door de Engelse componist Charles Wood (1866-1926).

Charles Wood, geboren in Armagh, Ierland, staat bekend om zijn uitgebreide oeuvre voor de Anglicaanse kerk. Zijn St Mark Passion, geschreven in 1920, is een uniek werk op de tekst van het evangelie van Marcus. Verdeeld in vijf delen en afgewisseld met koralen, neemt dit stuk het publiek mee op een spirituele reis door het lijdensverhaal van Christus.
De Domcantorij, het koor van de Domkerk, is een bekend gezelschap binnen de Nederlandse kerkmuziekscene. Naast hun optredens tijdens de Zaterdagmiddagmuziek dragen ze regelmatig bij aan kerkdiensten, cd- radio- en TV-opnames en Evensongs. Ook maken ze internationaal indruk als gastkoor in Engeland. Domcantor Remco de Graas benadrukt het belang van de verbinding tussen concert en liturgie: “Mensen houden enorm van kerkmuziek, maar niet in de kerk. Misschien wel de ambiance van het gebouw, maar zonder kerkelijke betrokkenheid. Dat vind ik wel een beetje mager. Schoonheid is niet verkeerd, maar ze moet wel inhoud hebben. Kerkmuziek kan nooit de volle betekenis verwerven buiten de liturgie. Dat is ook het grote verschil tussen de zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk en een concert in TivoliVredenburg. Er resoneert hier op zaterdagmiddag altijd iets mee van wat er op zondagochtend gebeurt. Voorafgaand aan het concert vertel ik waarom we op die zaterdag doen wat we doen en wat er zondag klinkt. Op zondag doe ik het omgekeerd. Er geldt hier een sterke inwendige verbinding tussen concert en liturgie.”

De toegang tot het concert is vrij, met een collecte na afloop. Voor meer informatie over de Zaterdagmiddagmuziek Domkerk en het programma kunt u terecht op www.domkerk.nl

Cookieinstellingen