Nieuw regionaal concours voor jonge violisten

Foto: Foppe Schut

Het Nederlands Vioolconcours, bekend van o.a. de prestigieuze Oskar Back Prijs, organiseert een nieuw jaarlijks regionaal concours voor jonge violisten tussen de 6 en de 12 jaar uit regio Utrecht. De eerste editie vindt plaats op zondag 14 april tijdens de nieuwe Utrechtse Viooldag in de Utrechtse Muziekschool. De dag is een samenwerking tussen het Nederlands Vioolconcours en het Utrechtse Domstad Jeugdorkest.

De Utrechtse Viooldag Prijs
Enthousiaste jonge violisten tussen de 6 en 12 jaar kunnen zich inschrijven voor de Utrechtse Viooldag Prijs, een nieuw kleinschalig concours met alleen maar winnaars. Het is een unieke kans voor jonge violisten om concourservaring op te doen. Deelnemers spelen een zelf samengesteld programma van vijf minuten voor een vakjury. De winnaars krijgen feedback en een gepersonaliseerd diploma mee naar huis waarmee deelnemers gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen. Bij een volgende deelname kunnen ze hun diploma uitbreiden met meer ‘competentiestickers’ die ze bij de officiële prijsuitreiking ontvangen.

Workshop Improviseren door Tim Kliphuis en Pablo Rodriguez
Naast het concours is er tijdens de Utrechtse Viooldag ook gelegenheid om kennis te maken met het Domstad Jeugdorkest door mee te doen met de workshop van improviserend gipsy-jazzviolist Tim Kliphuis en multi-style violist Pablo Rodriguez. De workshop wordt gegeven aan het Domstad Jongstrijkorkest (7-10 jaar), het Domstad Jongorkest (11-13 jaar) en iedere gastviolist (6-12 jaar) die mee wil doen. Deelnemen is gratis, inschrijven vereist.

Docentencafé met Ilona Sie Dhian Ho
De organisatie nodigt docenten van harte uit om met hun leerlingen mee te komen naar de Utrechtse Viooldag. In het Docentencafé deelt Ilona Sie Dhian Ho, hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium, haar ervaringen aan de hand van casussen. Aansluitend is er een netwerkborrel en er is tevens gelegenheid om meer te weten te komen over NVC Op Maat, een ondersteuningsprogramma voor viooldocenten ter voorbereiding van hun leerlingen op het Nederlands Vioolconcours.

De ontwikkeling van jong viooltalent door het hele land
Er zullen soortgelijke regionale Viooldagen georganiseerd worden door het hele land. Steeds zal er voor de jonge deelnemers gelegenheid zijn om deel te nemen aan een concours en mee te spelen met een jeugdorkest uit de desbetreffende regio. Hiermee wil de organisatie deelname aan concoursen toegankelijker maken, en ook de jongste violisten de gelegenheid bieden deze leerzame ervaring op te doen.

Het Nederlands Vioolconcours moedigt zowel jonge talenten als hun ouders en docenten aan om naar deze inspirerende dag vol vioolmuziek te komen. Alle informatie over inschrijven en het programma is te vinden op www.nederlandsvioolconcours.nl/viooldag

Cookieinstellingen