Solotentoonstelling van Max Kisman in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Het Centraal Museum toont vanaf 2 maart 2024 de tentoonstelling Kuspinah – Ik heb alleen jouw naam van Max Kisman. De grafisch ontwerper en illustrator heeft zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op autonome kunstprojecten, waarin hij nadrukkelijk het experiment zoekt. Kuspinah – Ik heb alleen jouw naam vormt een persoonlijke zoektocht naar identiteit en bevat illustraties, animaties, zelf gecomponeerde muziek en projecties met schaduwpoppen die refereren aan Javaanse wajangpoppen. 

De tentoonstelling Kuspinah – Ik heb alleen jouw naam is een eerbetoon aan de voor Kisman onbekende Indonesische grootmoeder Kuspinah. Omdat hij als tweede generatie in Nederland opgroeide, heeft hij haar nooit gekend. Dit gemis is een metafoor voor de dubbele culturele identiteit die Kisman in zich draagt. De doorwerking van het koloniale leven speelt hierbij een belangrijke rol. 
De animaties, wandkleden en sculpturen uit de tentoonstelling zijn gebaseerd op de dagboektekeningen van Kisman waarin verlangen, gemis, verbinding en ‘erbij horen’ terugkerende elementen zijn.
Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: ‘De unieke stijl van digitale en handgetekende elementen maken van Kisman een invloedrijke en gerenommeerde figuur in en voorbij de wereld van het grafische ontwerp. De illustratie van een vredesduif die hij maakte voor Peace Now, die op dit moment tot ver buiten Utrecht te zien is in de straten, toont aan dat zijn werk nog altijd zeer relevant is’.
 
Max Kisman
Max Kisman (1953) studeerde in 1974 af aan de Gerrit Rietveld Academie, waarna hij (inter)nationale erkenning ontving voor zijn bijdragen aan het grafisch ontwerpen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw experimenteerde hij al met computers voor zijn typografie en animaties. Kisman won onder andere de Rotterdam Design publieksprijs en de H. N. Werkmanprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor zijn werk.
 
Utrecht Lokaal
In het Utrecht Lokaal laat het Centraal Museum recent, of soms speciaal voor de expositie gemaakt werk zien van Utrechtse kunstenaars in de door Krijn de Koning ontworpen ruimte.
 Kuspinah – Ik heb alleen jouw naam is van 2 maart 2024 tot en met 12 mei 2024 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Tot en met 5 januari 2025 vindt in het Wereldmuseum Amsterdam de groepstentoonstelling Imprints plaats waarin Kisman eveneens een presentatie heeft.

Cookieinstellingen