1.7 miljoen bezoekers voor Utrechtse musea in 2023

Foto: nijntjemuseum

Het jaar 2023 was – met meer dan 1.7 miljoen bezoekers – een goed jaar voor de Utrechtse musea. Daarmee is het aantal bezoekers weer terug op het niveau van vóór de coronapandemie. 

Marco Grob, zakelijk directeur Centraal Museum en voorzitter van de Samenwerkende Utrechtse Musea (SUM): ‘Het is fantastisch om te zien dat zoveel inwoners en bezoekers binnen en buiten de Domstad de Utrechtse musea het afgelopen jaar weer hebben gevonden. Met het museale aanbod kunnen we voor verschillende groepen een maatschappelijk relevante plek zijn. Tegelijkertijd zien we de uitgaven van de musea harder stijgen dan de inkomsten die samengaan met het bezoek. Met name de hogere energieprijzen, kosten voor transport en hogere personeelskosten drukken zwaarder op de begrotingen.’

Samenwerkende Utrechtse Musea is sinds 1993 het samenwerkingsverband tussen de grotere Utrechtse musea. De SUM heeft als missie om de samenwerking tussen de musea te stimuleren en gezamenlijk een waardevolle bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in de stad en in de regio. Vanuit de samenwerking worden onder andere  Museumnacht Kids, voor families met kinderen die niet snel in aanraking komen met erfgoed, en het project Utrecht Museumdag, in samenwerking met verzorgingshuizen, georganiseerd. Ook worden in samenwerking met Utrecht Marketing en Centrummanagement Utrecht campagnes gevoerd om de bewoners en bezoekers te wijzen op het diverse museale aanbod van Utrecht.
De aangesloten musea zijn: Spoorwegmuseum, Kasteel de Haar, Centraal Museum, Museum Catharijneconvent, Museum Speelklok, Het Utrechts Archief, DOMunder, UMU (Universiteitsmuseum Utrecht) en Domtoren. Daarnaast werkt de SUM in museumkoepelverband samen met Castellum Hoge Woerd, Kruideniersmuseum, Museum van Zuilen, Landhuis Oud Amelisweerd, Sterrenwacht Sonnenborgh en Volksbuurtmuseum.

Cookieinstellingen