Tentoonstelling fotorealisme vanaf 10 februari in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Van 10 februari tot en met 9 juni 2024 is de tentoonstelling Op scherp: fotorealisme nader bekeken in het Centraal Museum in Utrecht te zien. In de expositie staat de omvangrijke collectie Amerikaans fotorealisme van het Centraal Museum centraal: de realistische werken uit de jaren zeventig zijn voor het eerst in 35 jaar weer samen in het museum te zien. Daarnaast toont Op scherp hedendaagse varianten van het hyperrealisme, waarvan een aantal speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: ‘Het Centraal Museum heeft de grootste collectie Amerikaans fotorealisme van Europa op een locatie, met werken van iconen als Don Eddy, Malcolm Morley en Chuck Close. Voor het eerst sinds 1988 tonen we een grote selectie hiervan samen in het museum, aangevuld met bijzondere internationale bruiklenen. Op scherp belooft een visueel overweldigende tentoonstelling te worden, niet in de laatste plaats vanwege het enorme formaat van veel van de getoonde werken’.

Fotorealisme
Het fotorealisme, ook wel hyperrealisme genoemd, ontstaat aan het einde van de jaren zestig in Amerika. Tot in het kleinste detail leggen kunstenaars alledaagse voorwerpen en taferelen vast, vaak op extreem groot formaat. Als bron voor hun enorme schilderijen gebruiken ze foto’s van typisch Amerikaanse taferelen: auto’s, etalageruiten en neonreclames.
In Op scherp kijkt het museum kritisch naar de eigen collectie fotorealisme, en bevraagt zowel de makers als de afgebeelde taferelen. De canon, die voornamelijk uit witte mannen bestaat, wordt uitgebreid met fotorealistische werken van vrouwelijke kunstenaars als Audrey Flack, Vija Celmins, Joan Semmel en Marilyn Minter. Bovendien wordt de nalatenschap van fotorealisme in het werk van hedendaagse kunstenaars als Issy Wood, Louise Giovanelli en Bobbi Essers verkend. Allison Katz en Esiri Erheriene-Essi maakten speciaal voor Op scherp nieuwe werken.

Kunstenaars
In Op scherp zijn werken te zien van onder anderen Chuck Close, Don Eddy, Esiri Erheriene-Essi, Bobbi Essers, Richard Estes, Allison Katz, Marilyn Minter, Malcolm Morley, Gerhard Richter, John Salt en Issy Wood.
 

Cookieinstellingen